6 март 2010 г.

гевреци -labrex от BG-Mamma








1 ч.ч пр. мляко/= на 240мл./



2 с.л. олио+3-4с.л. растопена мас



2 яйца /едното за намазване отгоре/



1 с.л. захар



1 ч.л. сол



1/2 кубче прясна мая



500 гр. брашно



щипка куркума



мак



сусам



Замесваме тесто от продуктите без 1-то яйце, куркумата, мака и сусама. Оставяме да втаса. След това отново премесваме и разделяме на 8 парчета, после всяко разделяме на още 2 ,така се получават 16 топчета.



Всяка топка делиш на две и правиш две фитилчета всяко около 30-40см, усуквам ги, хубаво слепвам крайщата. Докато ги оформя, те почти си втасват пак. Разбивам второто яйце с малко вода и щипка куркума инамазвам гевречетата, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се потапя в сусама или мака от двете страни и се слага в тава с х-я за печене. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета оставяш за 10 мин.. Като се нагрее фурната слагам гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 град 20-ина мин за моята фурна. Трябва да се позачервят. Меки и пухкави са и не изсъхват бързо. Може леко да се врътнат в микровълнова, стават като току-що опечени. От дадените продукти правя 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар