8 март 2010 г.

еклери


продукти за тестото:
500мл. вода
250гр. брашно
7 яйца
щипка сол
125гр. масло

Водата ври в тенжера прибавяме солта,маслото и щом то се стопи изсипваме изведнъж брашното и бъркаме докато започне да се отделя от стените на съда. Дърпаме от котлона и прибавяме с непрекъснато бъркане(най-лесно става с миксер) 1 по 1 яйцата.Бъркаме докато сместа се изглади.Слагаме с лъжичка или със шприц в тава застлана с х-я за печене.Пекат се в предварително загрята умерена фурна (при мен на 180* с вентилатор)Като се изпекат се оставят да изтинат.През това време правиш крема

продукти за крема:
500мл.пр.мляко
3 яйца(жълтъци и белтъци отделно)
80гр. брашно
150гр.захар
1 ванилия
Захарта разбъркваме с брашното + жълтъцити +млекото и на огъня до сгъстяване. Отделно разбъркваме на сняг белтъците и прибавяме към поизтиналия крем. Разбъркваме внимателно (можем да прибавим и разбита сметана)
С нож разделяме на 2 еклерите и ги пълним с крема. Отгоре се ръсят с пудра захар или с разтопен шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар