25 март 2010 г.

короната на готвачката-Лабрекс от BG mamma






продукти:
900гр.брашно
3с.л. захар
мая 1кубче жива или 2 сухи
2 1/2 ч.л. сол
1ч.ч.(от200мл.)топло пр.мляко
1ч.ч.(от200мл.)топла вода
125гр. масло (разстопено)
1 яйце(белтъка в тестото, жълтъка за намазване)
сусам или мак или др.

Смесете топлото мляко с топлата вода и добавете маята и захарта. Оставете 10-15 мин.
След това добавете размекнатото масло, солта и брашното. Омесете хубаво. Тестото си се омеси нормално. Покрива се с кърпа и се поставя на топло за 2 часа . След това се намесва и се оставя още час – това по оригиналната рецепта. При мен втаса за около час, после оформих, оставих още 20-ина минути и пекох.

Оформяне:
Тестото се разделя на 9 равни части. Едната се разточва и се слага в намазаната и поръсена с брашно тава върху обърната купичка.
Останалите 8 части правим на топчета и ги подреждаме около купичката
После тестото ,което е върху купичката се разрязва и върху всяко топче слагаме от това тесто като листо и изваждаме купичката.
Втасва , намазва се с яйце с малко олио и пр.мляко, може да поръсите със сусам или мак по желание и се пече в загрята фурна на 180* с вентилатор, после махаш вентилатора и покриваш с х-я за печене около 30 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар