25 февруари 2010 г.

щолен



/
продукти:

750гр.брашно
180гр.захар
250гр.масло/леко стопено,но не горещо/
200мл.пр.мляко
60гр.мая прясна
2ванилии
1-2капки бадем.есенция
щипка индийско орехче
щипка карамфил/счукан/
щипка канела
250гр.бадеми/нарязани на дребно/
1/2ч.л.сол
сок от 1/2 лимон
50гр.порт.и лим. кори /настъргани на средно/
375гр. сухи плодове/кайсии,киви,ананас,череши,сини сливи,папая,стафидите накиснати в ром и др./

Втасва маята+топлото мляко+малко от захарта+малко от брашното.Замесваш тесто от брашното+втасалата мая+захарта+разтопеното масло+солта+всички подправки+ядките+плодовете, всичко се меси добре и се оставя да втаса/на топло да удвои обема си/.После се разделя тестото на части/тази доза е за 1та дълга и двете малки дълги форми/.Формите зе застилат с х-я за печене или алум. фолио.Всяка топка оставяме да се отпусне няколко мин.след което разточваме леко до елипса с дължина равна на дължината на формата, прегъваме тестото от едната страна,така че да покрие повече от половината.От другата страна -така че да покрие вече прегънатата част.Слагаме в съда за печене и оставяме пак да втаса за около 1-2часа.Пече се в загрята фурна на 180* с вентилатор,щом покафенее отгоре, покриваш с фолио,спираш вентилатора и намаляваш на 160* за около 50мин.След като извадиш щолена го намазваш обилно с масло/разтопено/ и овалваш вмного пудра захар с ванилия.Оставяме на скара да истине напълно,след което го завиваме в прозрачно фолио, така че да не влиза въздух.Съхранява се на хладно в хладилника най-отдолу до Коледа.Най-добър/ароматен и не сух е след 2-3седмици/
*(Тази година сложих и 3 (нарязани на дребно) марципани от по 25гр. Общо =75гр. , но не пречи и повече да е)

Няма коментари:

Публикуване на коментар