25 октомври 2011 г.

ВАТРУШКА (руска вкусотия с извара)- labrex





За тестото: 250гр брашно (може и повече да отиде), 100 гр краве масло (може и маргарин), ½ ч.ч. захар (ч.ч. е 240 мл), 1 яйце, ванилия, 1 пълна ч.л. бакпулвер, 1 с. л. коняк (аз използвам Наполеон, може и друг).

За плънката: 500 гр извара, 2 яйца, 2 с.л. грис, ½ ч.ч. захар (или на вкус), сок и настъргана кора от ½ лимон, шепа стафиди, 1 голяма (2 средни или 3 дребни) ябълки, 1 – 2 ч.л. канела.

Приготовление:
Смесваме брашното с ванилията и бакпулвера..
Размекнатото масло разбиваме със захарта, добавяме и яйцата и разбиваме до еднородна консистенция.
Сипваме коняка.
Добавяме на няколко пъти брашното и замесваме тесто, да е меко, но да не лепи по ръцете и по плота. Слагаме в съд, покриваме и оставяме за половин-един час в хладилника.
В това време правим плънката.
Разбиваме изварата със захарта и яйцата, добавяме настърганата лимонова кора.
Сипваме грис, разбиваме и добавяме стафидите.
Изчистените ябълки (може да ги обелите) се режат на тънки пластинки, посипват се с канела . Ако е нужно – ръсите със захар по желание.
Намасляваме тортена форма или тавичка и я поръсваме с грис.
Разстиламе тестото (в малката правоъг. тава) на тънък слой с ръка и изтегляме по стените на формата, така че да се получат бортчета
На дъното върху тестото слагаме ябълките, върху тях изливаме сместа с извара. Краищата на бортчетата загъваме навътре върху сместа.
Печем при температура 180гр. около 40 минути, дали е готово се проверява с клечица, както кекс. Посипваме с пудра захар. Добре е да се реже, след като се охлади.

Няма коментари:

Публикуване на коментар