14 октомври 2011 г.

Варени гевреци.




1 ч.ч.=250 мл

1/2 кубче жива мая(20 г) размита с 1/2 ч.л. захар в 1/2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. захар
1/2 с.л. сол
1и1/2 с.л. олио
1 яйце
1/2 ч.ч. хладка вода
брашно до не много твърдо тесто
жълтък с олио за намазване
Замесва се тестото и се оставя да втаса ,докато удвои обема си (около 50 мин.).
Като втаса,се премесва леко.
разделя се на части (за по-мънички гевречета) или на по-малко,ако искате да получите по-големи гевреци.
От всяко парче тесто се оформя топче,което леко се сплесква и се продупчва с пръст.После получила се дупка се разтяга внимателно,докато се получи "колелце".
На котлон се слага да ври вода около 1 л.Прибавят се около 1 с.л. олио и 1 с.л. захар.
Всяко геврече се пуска внимателно във врящата вода.Вари се по 1-2 минутки от всяка страна.Във водата гевреците бухват допълнително.

В/у тава се постила пекарска хартия.Леко се намазнява.
Гервеците се вадят от водата и се редят в/у хартията.
Когато са наредени всичките се намазват с жълтък ,смесен с малко олио.Обилно се поръсват с мак или със сусам.
Пекат се на 160 г. + вентилатор около 25 минути.

2 коментара:

  1. Здравейте!
    Апетитно изглеждат гевречетата :-) А дали на вкус са като тези, които продаваха по закусвалните едно време? Купешките са доста сладички, а при вас има само 2 с.л. захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хрис, съжалявам, но чак сега видях въпроса ти. Не са сладки, по- скоро са като варените гевреци, които продават, но по- вкусни. А топли са МММММ...

      Изтриване