5 април 2010 г.

козунак



продукти:
6яйца(единия жълтък +малко олио и пр.мл. за отгоре)
250 мл.пр.мляко
250гр.масло(разтопено)
50до100мл.олио за измесване
250гр.захар + 1с.л.зах.за маята
1ч.л.сол
1кубче жива мая или 2 сухи
около 1кг.-1,300кг.брашно
4пак.ванилия
3-4к-ки ром
лим.кора настъргана
за плънката:орехи, стафиди,сухи плодове
 1с.л. ракия

Първо приготвяш маеното тесто: кубчето мая разтъркваш хубаво с 1с.л. захар да се втечни после+ 1с.л. брашно + 5 с.л. топло мляко да втаса.
Разбиваш яйцата+ захарта хубаво, +затопленото мляко +маслото+маеното тесто+солта +миризмите+брашното(пресято 3пъти)и месиш,после с намаслени с олио ръце доизмесваш на плота.Тестото е много,много меко, оставяш 30-35мин. да втаса в затворена студена фурна.Леко го премесваш с 1с.л. ракия.Разделяш на части от които правиш фитили, слагаш плънка и завиваш,като леко ги усукваш и плетеш. Поставяш в съд с х-я , отгоре намазваш с разтопено масло да не изсъхва и да втаса отново в затворена студена фурна . Печеш  в предварително загрята фурна първите 10 мин. на 180* , после намаляш на 160* готови са когато пробваш с клечка и тя излезе леко влажна, но не мокра или суха, ( в пеща се слага съдче с вода,за да не стават сухи.
От това количество излизат 1дълъг(в дългата форма) и 1 кръгъл(в малката висока алум.)

козунак с типово брашно , нерафинирана захар и стевия:


продукти:
2 яйца(единия жълтък +малко олио и пр.мл. за отгоре)
62 мл.пр.мляко
62гр.масло(разтопено)
.олио за измесване
30гр.захар/нерафинирана/ +1ч.л. течна стевия
+ 1к.л.зах/нераф./.за маята
щипка.сол
2гр.суха мая или
около 0,250кг.брашно типово
1пак.ванилия
2к-ки ром
лим.кора настъргана
за плънката:орехи, стафиди,сухи плодове
 1ч.л. ракия

*по същия начин  правиш както другия козунак. от това количество излизат 2 малки


*http://www.topactualno.com/13453/marzeliv-i-barz-domashen-kozunak-za-velikden-video//не е пробван, но виж технологията/



Няма коментари:

Публикуване на коментар