17 февруари 2016 г.

Киш със спанак

за тестото:
250 г брашно
150 г краве масло
1 яйце
2-3 с.л. ледена вода
сол на вкус


за плънката:
200 мл животинска сметана
250 гр.  спанак

1 стрък пресен лук
150 гр. сирене 

50гр. настърган кашкавал
3  яйца
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус 


 Смесват се брашното и солта, слага се маслото, нарязано на кубчета и...на трохи. Прибавя се яйцето и отново се разбърква за кратко ,добавяш водатаи месиш малко до меко тесто.Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот. Поставя се във форма за тарт или малка тавичка с диаметър 25 см, така че да покрие дъното и стените на формата.  Отгоре се слага хартия за печене, а върху нея – морска сол. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 15 минути със солта и 5 минути без нея. Не трябва да се зачервява. Охлажда се. През това време задушаваш спанака, пресния лук.Отделно разбиваш яйцата, сметаната, слагаш натрошеното сирене, настъргания кашкавал, подправките . Към тази смес добавяш спанака и разбъркваш. Слагаш сместа в/у готовата основа и печеш още 40 мин. на 140* с вентилатор

Няма коментари:

Публикуване на коментар