16 февруари 2016 г.

Шоколадови трюфели



160 гр.  шоколад ( черен )
1 и1/2 с.л.  масло
1/4 ч.ч.  сметана за готвене
1/8 ч.ч. ликьор по избор (Бейлис)
1 с.л. мед

бадеми, лишници
за овалване:
кокосови стърготини,какао, начукани на ситно орехи


Разтапяме натрошения шоколад на водна баня докато останат само няколко бучки (те ще се разтопят сами от остатъчната топлина на шоколада).
Отново на водна баня разтапяме меда и сметаната почти до завиране (бърка се постоянно). Накрая прибавяме и маслото. Изливаме тази смес в/у разтопения шоколад.  Оставяме така за 2 мин.
Разбъркваме добре и прибавяме ликьора. Отново разбъркваме щателно. Пренасяме сместта в съд за съхраняване в хладилника и оставяме да стегне около 1 час.
Когато  стегне с лъжица загребваме  количество/ 10гр./, правим топчета, като в някои слагаш бадем и овалваш в какао, в някои слагаш лешник и овалваш в кокосови стърготини, а някои овалваш в натрошени орехи. 
 Оставяме на хладно и сухо място да стегнат.

Излизат 26 бр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар