22 януари 2022 г.

Чийзкейк Медена пита

 




Необходими продукти:

За кората:
200 г бисквити
100 г масло

За крема:
250 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
1 портокал / ( или лимон) 
1 пак. желатин (7 г ) 
2 -3 с.л. пудра захар ( или мед)
мед
/може 125гр. маскарпоне, 250гр. заквасена сметана, 200 мл. сметана за разбиване или 2 коф. от 400гр. скир/

Започваме като смиламе в блендер бисквитите. Прибавяме разтопеното масло и разбъркваме добре. Изсипваме във форма за торта с махащи стени с размери около 22-24 см диаметър, изравняваме добре като притискаме с ръка, чашка или лъжица и прибираме в хладилника да стегне.



Докато кората стяга изстискваме сока на един по-голям портокал ( или лимон), а в отделна купичка накисваме желатина със студена вода, така че да набъбне. Моят желатин е от 7 г, но има и от 10 г, които желират същото количество - 500 мл течност.

                            
Затопляме портокаловия сос на котлона или пък в микровълновата и след това го изсипваме върху набъбналия желатин, като разбъркваме докато същия се разтвори напълно. 



През това време разбиваме маскарпонето с малко пудра захар ( на вкус) и прибавяме кората от портокала ( лимона). След това при умерено бъркане с миксера прибавяме портокаловия сок на тънка струйка, а след това малко по малко от разбитата предварително на сняг сметана. 

                          
Изваждаме формата със стегналата кора от хладилника и изсипваме отгоре крема. Върху него поставяме кръг, предварително изрязан с големината на формата от аерофолио, с изпъкналата част навътре.


Прибираме в хладилника за още половин-един час, докато чийзкейкът стегне. Може да го направите и във фризера, като този сладкиш наистина е чудесен за консумация и като сладоледната торта, но и ще стегне още по-добре, което ще ви улесни при отлепването на фолиото.

След като стегне, отлепваме внимателно аерофолиото и получаваме тази шарка.


Изваждаме от формата и покриваме сладкиша с мед,а отстрани украсяваме с мента и свежи цветя, както пчеличките биха харесали :)


източник: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2019/08/honeycomb-cheesecake.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар