2 април 2018 г.

френска селска торта

 продукти за:
за торта с диаметър 22 см 


За блатовете:
1 яйце
100 гр. кокосова захар
200 мл прясно мляко
3 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
50 г масло
300 г пълнозърнесто брашно и още малко за доизмесване на гладко, но не много твърдо тесто

За крема:
350 гр. заквасена сметана 
450 гр. цедено кисело мляко
100-150 мл. живот. сметана за разбиване 30%
5 с.л. мед (или на вкус)
2 ванилии

За украса:
200 г леко запечени орехи, ситно смлени

Разбъркваш яйцето и захарта до крем. Добавяш пр. мляко, меда, содата и разтопеното, но изстинало масло. Разбъркваш леко и вариш на слаб огън като бъркаш непрекъснато около 20мин. до леко сгъстяване. Всичко това го правиш в по-дълбока тенджера ,защотоот содада бухва много. Отдръпваш от котлона и докъто е още топло изсипваш брашното и замесваш първо с лъжица и после на ръка до не много твърдо тесто. Разделяш на 6 топки( от х 110гр), ако ти остане тесто го оставяш за друг сладкиш или дребни сладки. Разточваш всака топка на съвсем тънка кора
и изрязваш кръг с диам.-22см.( най-лесно става с капака с диам.-22см) Тестото, което остава го добявяш към общото тесто, което ти е останало, а не към размеренита топки. Набождаш с вилица и печеш в/у х-я в загрята фурна на 180* около 5 мин.( но много внимаваш да не изгорят). Веднага щом извадиш от фурната преместваш в/у решетка.     Докато изстиват блатовете правиш крема. Разбиваш живот. сметана, добавяш меда и оставяш настрана. Отделно разбъркваш заквасената сметана и цеденото кисело мляко, но не с миксер . Внимателно събираш разбитата живот. сметана с другата смес като бъркаш с шпатула.Добавяш ванилията. 
Сглобяваш тортата, като слагаш блат, отгоре крем, отгоре на тънка струйка мед и ръсиш с малко от смлените орехи. Така редуваш до края. Като последната кора я мажеш само с крем. Отгоре и от страни обилно ръсиш с смлените орехи. Оставяш да престои поне 1 вечер в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар