20 декември 2017 г.

УНГАРСКИ КОЛЕДЕН СЛАДКИШ БЕЙГЛИ баба Манци

Тесто:

250 гр брашно
1
25 гр краве масло
1 яйца
1
0гр. пакетче мая
70 мл прясно мляко
щипка сол
25 гр захар
1 яйце за намазване

За орехова плънка:
100 гр. смлени орехи
50 гр. захар
25 мл прясно мляко
 1ч.л.ром
1 ванилия

За макова плънка:
150 гр. смлян мак
50 г захар
25 мл прясно млеко
 Малко сок  лимон
настъргана кора от 1 бр. лимон
 1ч.л.ром

Маята се разтваря в  прясно мляко заедно със захарта, малко брашно и се оставя да шупне
 Брашното се пресява и се смесва  със солта и мекото маслото  да стане на трохи. Добавяш яйцата и шупналата мая. Омесва се тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно  , да е меко, но да не лепне и се завива с домакинско фолио. Оставя се за около 1 час в хладилник. И 1 час навън от хладилника. Разделяш за 2  рула
Ореховата плънка като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
 Маковата плънка се приготвя, като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
 Плънките се оставят добре да изстинат
 Тестото  се разделя на 2 топки. От всяка се топка се разточва правоъгълник с дебелина около 3мм, който се намазва с плънка и се завива на руло.
 Приготвеното руло се намазва с разбит жълтък и се поставя на хладно за 30мин. (на терасата през зимата)
 Намазват се  с разбит белтък и се оставят за още 30 мин на кухнянския плот за да втасат
 Преди да се сложат да се пекат рулата се набождат с вилица на няколко места, за да не се напукат при печене
 Пекат се в предварително загрята фурна на  180*  около 30 мин, до готовност. Завиваш в прозрачно фолио щом изстинат хубаво.
 Сладкишът може да се приготви няколко дена преди празника.



Няма коментари:

Публикуване на коментар