25 декември 2017 г.

Содена питка за Бъдни вечер

·                            500гр. брашно пълнозърнесто
               1 ч.л. сол
             1 ч.л. сода за хляб
            2 с.л. лимонов сок(оцет)
            3 с.л. олио
             1ч.л. мед
1          1 бакпулвер
       около 300мл. топличка вода

паричка и върбова клонка и копче

Содата се погасява в лим. сок. Брашното се пресява  с бакпулвера и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото,меда и при бавно добавяне на  топличката вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 30 минути на студено. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 35-40
минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

-----------------------------

златна питка!!!! / най- добрата/


300 мл газирана вода 1 ч.л. сол 1 ч.л. мед 30 мл. олио 2 с.л. оцет 1 ч.л. сода бикарбонат 1 пак.бакпулвер от 10 грама 500 гр. брашно + 30 гр. за доомесване брашно за поръсване


Водата+солта+ меда + олиото, оцета и содата. Отделно брашното пресяваме с бакпулвера. Брашното към течната смес постепено. Замесваш и в хладилник за 40 мин. Щом извадиш от хладилника намазваш с вода или олио поръсваш с брашно разрязваш с осър нож отгоре на кръст слагаш в плик за печене / без да го дупчиш/ . Слагаш в тавичка д диаметър 24см. Печеш в загрята на 180* в долната част около 30- 40 мин./ 5 мин. на 200* и 30 мин. на 180*/

Няма коментари:

Публикуване на коментар