31 октомври 2017 г.

чийзкейк с рикота

за блата:
бисквити пълнозърнести 175гр.
лешници 50гр.
масло разтопено 80гр.

за крема:
500гр. рикота
200мл. сметана
мед или стевия
ванилия, 1с.л. soplica или др. ликьор( или порток. есенц.)
2 пак. желатин (всяко от по 10гр.)
шоколадови капки

за желето отгоре:
3 или 4 мандарини ,от които си изцедила около 250мл.сок
сока от 1 лимон
ако е нужно малко мед
1/2 пак. желатин( около 5гр.)

Натрошените на ситно бисквити и лешници разбъркваш хубаво с маслото. Разпределяш равномерно сместа по дъното и част от стените (около 2 пръста височина)на форма с падащо дъно  (диаметър 20 см. )формата е  намазана с масло. Оставяш в хладилника за около 30 минути  да се стегне основата на чийзкейка.
През това време правиш крема като разбиваш рикотата с меда, отделно разбиваш сметаната и внимателно с шпатула събираш двете смеси. Добавяш миризмите и 
шоколадовите частици. Най- накрая добавяш и желатина, който е предваритерно накиснат в 1с.л. вода, престоял около 5-6 мин. и разтопен на водна баня и поизстинал, но все още течен прибавяш към основната смес. Слагаш сместа върху стегналия блат и в хладилника за около 3 часа.
Загряваш сока от мандарините и лимона( но да не кипва, да е горещо).Прибавяш накиснатия в 1с.л. вода желатин , за да се разтопи , оставяш да се охлади леко и го изсипваш върху стегналия крем. След 15мн. украсяваш и пак в хладилника. Да престои най- добре една нощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар