1 август 2016 г.

Златиборска пита/ Илиана от Щъркелово гнездо

Златиборска пита



Продукти:

400-500 г кори за баница

За плънката:
2 жълтъка
400 г сирене
100 г заквасена сметана

За намазване на корите:
2 белтъка
200 мл олио
370-400 г кисело мляко (или 100 г заквасена сметана и 300 г кисело мляко)
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер



Приготвяне:

Пригответе сместа за намазване:

  • Разбийте белтъците и олиото.
  • Добавете киселото мляко. Разбъркайте.
  • Изсипете брашното, бакпулвера и разбъркайте.


Пригответе плънката:

  • Намачкайте сиренето с вилица и го смесете с жълтъците и сметаната. Разбъркайте.

Приготвяне на баницата:

  • Вземете една кора, сложете отгоре 6 - 8 с.л. от сместа за намазване и разнесете равномерно. 
  • Отгоре сложете втора кора. Намажете и нея. 
  • Поставете трета кора. Върху нея сложете част от плънката (около 1/6). 
  • Навийте на руло и поставете в тава, застлана с хартия за печене (вие избирате дали да е вита или права баница, т.е. златиборска пита).
  • Направете това с всички останали кори. 
  • Напръскайте корите отгоре с малко олио.
  • Изпечете питата в предварително нагрята на 180 градуса (С) фурна.


(Може да направите рулата от 2, 3, 4 или 5 кори (между всички пластове кори слагате от сместа за намазване, а на последната само плънка). Най-добре ми се е получавало с 3 и за това препоръчвам тази бройка. Може предварително да си комплектовате корите, за да знаете колко рула ще имате накрая и така по-лесно ще прецените на колко да разделите плънката.)



Няма коментари:

Публикуване на коментар