11 юни 2011 г.

Сладкиш с череши


Продукти:
1ч.ч. = 240мл.
2 чаени чаши изчистени череши
1,5 чаена чаша брашно,1 бакпулвер
1 чаена чаша масло, размекнато
1 чаена чаша захар
4 яйца
2 суп. л-ци кис. мляко
настъргана кора от половин портокал или лимон
ванилия, канела
пудра захар за поръсване

Фурната се включва предварително на 180 градуса. Докато се загрява, в дълбок съд се разбиват маслото и захарта, да се получи кремообразна смес. В нея едно по едно се добавят яйцата,млякото като всичко това се разбива непрекъснато с миксер . След това бавно се добавя брашното смесено с бакпулвера , портокаловата кора и ванилия. Добре е брашното да се пресее със сито, за да е по-пухкаво. Предварително изчиствам черешите от костилки а точно преди да ги добавя, ги овалвам в брашно и 1ч.л. непълна канела. Целта на това занятие е да не се смачкат в тестото, като идеята е приложима и за ягоди, малини и нарязани на парченца плодове. Оваляните череши се добавят към тестото, което много внимателно се бърка с лъжица, за да не стане глетав сладкиша. Всичко това се изсипва в тавичка (голямата правоъг), чието дъно е покрито с хартия за печене и се слага в добре загрятата фурна. Пече се около 20-30 минути, но е добре да се провери дали е добре изпечен отвътре с дървено шишче, защото всяка печка пече различно.Когато сладкишът е готов, се наръсва с пудрата захар, отново през ситото.

2 коментара:

  1. Само да попитам, бакпулвера какво количество трябва да бъде?

    ОтговорИзтриване