22 юни 2011 г.

тирамису



Продукти:

400 г Маскарпоне

яйца (разделени на 6 жълтъци и 3 белтъци)
180 г пудра захар
200гр. сладкарска сметана
2 с л коняк (Амарето, ром или Марсала)
250-300 мл силно кафе еспресо
1 опаковка бишкоти
2-3 ч л натурално какао
Приготвяне:

• Жълтъците се разбиват с пудра захар докато не увеличат обема си 3-4 пъти.На водна баня продължаваш да бъркаш около 15-18мин. до сгъстяване.Покриваш с фолио да не засъхне и да изтине. Разбиваш на твърд сняг белтъците и прибавяш с лъжица вниматилно към изтиналите жълтъци.
Прибавя се сместа от Маскарпонето предварително разбито с миксер+ отделно разбитата сметана и се размесва внимателно с предната смес с дървена лъжица.Опитваш как е на захар и ако трябва добавяш малко пудра.
• В свареното кафе се прибавят коняка (амарето или ром)+1ч.л.захар.
• Бишкотите се потапят една по една в кафеената смес и се нареждат една до друга.
• Отгоре се поставя един слой крем.
• Отгоре отново потопените бишкоти, крем.
• Най - горният слой трябва да бъде крем.
• Така наредените бишкоти се поставят в хладилника да престоят една нощ.
• Преди сервирането се поръсват с какао.
Бележки:

* Ако тирамисуто може да се реже с нож, значи това не е тирамису. Тирамису се яде само с лъжица. Като правило, престояло една нощ е по вкусно.
* Използвам яйца ако съм сигурна, че са съвсем пресни иначе ги пропускам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар