17 декември 2010 г.

Коледни меденки - Йоли


Продукти


250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 г меко масло
500 г бяло брашно
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил

Приготвяне

Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа.Добавят се яйцето, ромът и маслото.Сместа се разбива с миксер,докато стане на пяна. Брашното се смесва и се пресява с бакпулвера, содата и подправките.Добавят се с бъркане към медената смес.Получава се лепкаво тесто,което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.

Не слагайте повече брашно,независимо,че тестото лепне.Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.

На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене.Поръсва се с брашно и се разточва на кора,не по-дебела от 1 см.Изрязват се курабийки с формички.Нареждат се в тава,застлана с хартия и се пекат в предварително загрята на 170*фурна.Като изстинат се украсяват и се съхраняват в кутии.

Направете от меденото тесто различни фигурки,венчета или къщички. Забавлявайте се,импровизирайте ...
*Не съм дала точни пропорции на подправките,защото всеки предпочита различни аромати.Обикновено слагам микс от всички тези подправки и общото им количество е около 1 ч.л.

* Винаги разточвам меденото тесто върху хартия.Използвам брашно само за поръсване,колкото тестото да може да се разточи.Така меденките не поемат допълнително много количество брашно и остават меки.Разбира се,колкото по-дълго престоят,толкова по-вкусни стават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар