17 декември 2010 г.

Коледни звезди на баба, от Мишел, вероятно ще издържат около месец


(сладките на баба, които наистина ухаят на Коледа )

2-3 яйца (зависи от големината)
1ч.ч кафява захар (или 1:1 кафява и бяла, за тези, които предпочита по-сладко)
½ ч.ч мед (3с.л с препълнени с връх, захаросан мед)
1ч.ч. олио
1ч.л сода (непълна)
подправки (ако имате готов микс за меденки или това е моят микс, но всичко е до вкус
ванилия
канела
карамфил
джинджифил
индийско орехче
мъничко кориандър

1ч.ч ядки (смлени или нарязани на ситно, но не на брашно, а така, че да се усещат)
(Х 1 пълна шепа сурови орехи, бадеми, лешници, като се нaрежат, горе-долу
се получава нужното количество)
2/3ч.ч сушени плодове нарязани на ситно
2с.л портокалови и лимонови захаросани кори (препълнени с връх) Това допълва
количеството на сушените плодове до пълна ч.ч.
Начин на приготовление: Предварително се нарязват на ситно ядките и сушените плодове. Смесват се в подходяща купа, в която после, ще се замеси тестото.
Меда се разтапя на котлон заедно със захарта. Бърка се докато захарта не се разтопи напълно и сместа стане еднородна. В затоплената захарна смес се изсипват подправките (ванилия, 1с.л канела, 1ч.л.джинджифил, щипка карамфил, щипка индийско орехче и кориандър). Бърка се докато сместа не ги поеме напълно. Накрая се добавя и содата, разбърква се още един два пъти и се изсипва в купата при ядките и плодовете. Разбърква се енергично докато не ги поеме всичките. Добавят се едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато. Получава се приятна пенеста кремообразна смес. Накрая се добавя олиото. Аз го добавям наведнъж. После се бърка енергично докато сместа не го поеме изцяло.
Сега идва момента на брашното. Препоръчвам да се добавя не на веднъж а по малко. Първоначално по 5-6пълни с.л. после по 1-2 , като се бърка непрекъснато, докато бъркането стане трудно. Тогава идва реда на доомесването с ръце. Добавяйте брашно, докато тестото спре да се лепи, но все пак тестото трябва да остане доста меко. Тестото става много приятно и силно ароматно. Истината е в доброто измесване! Добре е да се поомеси известно време, докато тестото стане меко гладко и лъскаво. Така продуктите се спояват и ароматите се засилват, а това, естествено, прави сладките по-вкусни. Тестото се увива и се оставя да престои в хладилника едно денонощие. (Може да се обработва и веднага, но вкуса става по-силен, когато тестото престои. Аз го оставям да престои едно денонощие в хладилника) Разточва се на кора около 5мм и се изрязват звезди. Пекат се на около 180ºC докато не замирише на Коледа и сладките не променят леко цвета си Ако прекалите с печенето сладките, ще станат доста твърди след като изстинат. Но ако се направят достатъчно време преди Коледа, ще омекнат до тогава

Няма коментари:

Публикуване на коментар