1 декември 2010 г.

белтъчна глазура или роял айсинг/за меденки и други/




1 белтък, 150-200 гр двойно пресята пудра захар и няколко капки лимонов сок.
Тази глазура може да се оцвти и със сладкарски бои.

упътвания от Наталина:   Аз използвам обикновено найлоново пликче, но добре става и с хартиена фунийка. Много е важна консистенцията на айсинга( глазура) и си трябват опити, докато се получи добре. За тънките линии използвам доста твърда глазура - като вдигнеш лъжичка с глазурата, тя застива във въздуха. За глазурата за запълване, прибавям по малко лимонов сок, така че да се стича от лъжичката като мед.  Когато направя айсинга, го слагам хладилника, в пластмасова кутия с капак, но преди това покривам плътно с прозрачно фолио. Съхранявала съм и в обикновен найлонов плик - добре завързан. Когато ти трябва, рязваш ъгъла, изтискваш необходимото количество и другото връщаш в хладилника ( но е добре да го сложиш в чинийка или купичка, ако протече. 
Иначе за самото украсяване използвам или найлоново пликче, или пош за еднократна употреба. Важното е да не сложиш повече от 1-2 супени лъжици айсинг, за да се държи удобно и завързваш на възел отгоре поша, почти до самия айсинг. Получава се малък и удобен за дъжане  в едната шепа пош. Нищо не излиза от никъде и е удобно за украса. По принцип с айсинга е добре да се работи в малки количества. Дано съм помогнала

Никога, никога за глазура не разбивайте белтъка предварително без захарта. Така вкарвате много въздух и глазурата става пореста лесно пада и не е лъскава. По принцип глазурата не се разбива, а се бърка. Но дори и да се прави с робот, не се използва приставката за биене на белтъци, а приставката за кексово тесто. За глазурата ви трябват 1 белтък 150 - 200 г. добре пресята пудра захар( според големината на белтъка и според това каква консистенция търсите да постигнете. Може да прибавите лъжичка лим.сок заради вкуса и лъжичка нишесте, за да не се рони глазурата. Слагате всичко в купа без малкА част от захарта и бъркате. За заливане на меденките глазурата трябва да се точи като вдигнете лъжицата. За контури прибавяте още захар, докато като вдигнете и обърнете лъжицата, да тръгне да се стича, но да застине.

1 коментар: