21 юни 2025 г.

торта с малини и боровинки

 блат: / ако е само торта прави половин доза излиза блат , който разделяш на 2, ако направиш цяла доза излизат и 11 мъфина на които добавих нарязан шоколад/


240 мл олио

180 г кисело мляко 

2 с.л. лимонов сок

 100гр еритритол + 35 гр. стевия прах / или 200 гр. захар/

3 яйца

3 брашно от спелта

1  ч. л. сода бикарбонат

1/4 ч. л. бакпулвер

2 ч. л. лимонова кора от нетретирани лимони

1 ч. л. сол

300 г настъргани тиквички, изтискани добре*

1 ч. л. ванилов екстракт


* Изтискването на настърганите тиквички е важно. Ако не го направите, рискувате кексът да стане клисав. 

1. Загрейте фурната до 180 С градуса и намажете форма с размери 12*30*7 със спрей за печене. Поръсете брашно и с потупване го разпределете равномерно по стените и дъното. Изтупайте излишното. 

2. В голяма купа смесете олиото, гръцкото кисело мляко, лимоновия сок и захарта. След като се комбинирате, добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне.

3. В отделна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта. Добавете лимонова кора и разбъркайте заедно.

4. Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато се комбинирате.

5. Добавете тиквичките и екстракта от ванилия и разбъркайте.

6. След като смесите, разпределете тестото  във форма с размери 12*30*7. Печете 55-60 минути или докато дървено шишче  излезе чисто. Ако нямате форма с такъв размер, напълнете друга, като оставите около 1/4 от обема празен, за да има къде да се издига кексът. Останалото тесто изпечете във формички за мъфини. Най-добре силиконови. Времето за печене на мъфините ще бъде много по-кратко. Кексът също ще се изпече за по-малко време. Проверете мъфините след 15 минути и след това след 20 минути. Кекса проверете след 30-35 минути. Отново казвам, че времето, което съм посочила - около час- се отнася за моята форма. Колкото по-малка е формата, толкова кексът ще се изпече по-бързо.

7. Извадете от фурната и оставете 10-20 минути, преди да извадите от формата. След изваждането  поставете върху решетка за окончателно охлаждане.


крем:

400мл. животинска охладена сметана

около 150- 200гр. маскарпоне 


подсладител на вкус/ сложих мед и стевия/


Блатовете може леко да навлажниш с прясно мляко или сироп






Няма коментари:

Публикуване на коментар