ЗА ПРИГОТВЯНЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ХАЙВЕР ОТ МРЯНА - ТОЙ Е ОТРОВЕН!!!!!!!!!!!!
приготвяне на концентрата :
Рибата се разрязва и внимателно се изважда хайвера, ципата в която е обвит не трябва да се разкъсва. Измива се от кръвта и се минава през марля да се отделят хубаво ципите.В бурканче или съд с капаче слагаме сол, разбъркваме хубаво
,спазвайки съотношение сол-хайвер 1:1,обемни части най-много, но не по-малко от 1 част сол на 2 части хайвер и се оставя да зрее
/разбъркваш/ като уплътняваме добре за да не
влиза въздух. Отгоре заливаме с олио.(като не
трябва да остава без олио отгоре)
Така съхранен узрява добре след 2-3 седмици до
месец, но не по- малко от 24 ч.
Можете да го държите със солта 1 година в
хладилника без да се притеснявате.
Така покрит с олио и вече узрял хайвера има трайност 4 години.,но най- добре не повече от 2 години
Продукти за една доза:
1 супена лъжица концентрат (осолен хайвер)
1 филия хляб, леко накисната във вода
1 средно голяма глава лук
1 лимон (или лимонена киселина)
200-300 гр. олио
1 филия хляб, леко накисната във вода
1 средно голяма глава лук
1 лимон (или лимонена киселина)
200-300 гр. олио
Първо започваш разбиването с пасатор . После
продължаваш с миксер като постепенно прибавяш
олиото по съвсем малко както правиш майонеза.
Ако случайно в началото стане много рядко.
тогава започваш отначало като слагаш 1 л-ца от
рядката смес и постепенно олиото докато се
захване.
продължаваш с миксер като постепенно прибавяш
олиото по съвсем малко както правиш майонеза.
Ако случайно в началото стане много рядко.
тогава започваш отначало като слагаш 1 л-ца от
рядката смес и постепенно олиото докато се
захване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар