13 юни 2021 г.

Сладкиша на баба с мас и конфитюр

 

Сладкиша на баба с мас и конфитюр




Сладкиша на баба от едно време

Вкъщи всички обичат сладкиша на баба.

Рецептата за сладкиша на баба е от моята баба. Майка ми го приготвяше, сега и аз го правя. Продуктите са наистина от прости, по-прости. Такива каквито са имали под ръка в миналото и каквито и сега се намират във всеки дом.

Необходими продукти: 250 г свинска мас (ако нямате домашна, по хранителните вериги има и може да си закупите), 1 яйце, 100 г захар (аз слагам на половината, но по рецепта е 100 г), 2 супени лъжици кисело мляко, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат, около 600 г брашно, 1 бурканче конфитюр или мармалад по ваш избор (моето в случая беше конфитюр от смокини) 1-2 прахчета ванилия, пудра захар.

Още: правоъгълна тавичка с размер 30/20 см или близък до този размер, но не по-голям и ренде.

Приготвяне на сладкиша на баба:

Сложете киселото мляко в купичка или чаша и добавете содата към него. Разбъркайте да шупне. В купа счупете яйцето и добавете към него захарта и ванилията. Разбъркайте до еднородност и прибавете шупналото кисело мляко.

Маста, която ще ползвате трябва да е със стайна температура. Добавете я при яйчената смес и намачкайте грубо с вилица. Добавяйте постепенно от предварително пресятото брашно и бъркайте с лъжица докато сместа се сгъсти и започне да се отделя като тесто от купата.

Доизмесете на плота, докато получите меко нелепнещо тесто. Отделете от тестото 1/3 и доизмесете с останалото брашно докато получите по-твърдо тесто.

Голямото парче тесто разстелете в тавичката като леко повдигнете краищата, за да се образува малко ръбче. Може тавичката да застелете с лист хартия за печене предварително (за мое удобство винаги ползвам хартия за печене). Разпределете възможно най-равномерно тестото. Покрийте го с конфитюра/мармалада равномерно. Настържете доизмесеното тесто на едро ренде, като се стараете настърганото тесто да покрие еднакво цялата повърхност на сладкиша.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара без вентилатор. Печете докато забележите, че сладкишът е придобил бледо розов цвят.

Изваждате и докато е топъл поръсвате с пудра захар. Може да го нарежете докато е топъл.

Сладкишът на баба поднесете когато напълно се охлади. Той не се нуждае от хладилник и в продължение на 3-4 дена в полиетиленов плик не изсъхва.

Това е един от предпочитаните сладкиши от моето семейство за през седмицати

*** за тавата от фурната правиш доза и половина. За това количество с пълнозърнесто брашно се изпече за 20-25мин. на средно ниво. Аз добавих и орехи върху сладкото.

източник: https://hitrinibg.com/sladkisha-na-baba/

Няма коментари:

Публикуване на коментар