7 декември 2020 г.

риба/ ципура/ на фурна + сос

 



Рибата се изчиства и измива.  Правят се разрези и от двете страни, където ще се сложат лимончетата. Осолява се от всички страни и вътре. Рибата се поставя в тава с хартия и се посипва със сместа, която си направила.  Като се поставя и вътре.В прорезите се поставят парченца лимони. Отгоре се покрива добре с алум. фолио.  Пече се в загрята на 180* около 40мин., след което махаш фолиото и печеш до лек загар още около 10-15 мин.( След като минат 40-те мин. на дъното  се е отделил сос, който го отделяш с л-ца . Ще го използваш за соса.)

смес за рибата:

  • щипка мащерка

  •  2-3 скилидки чесън

  •  1 с.л. зехтин

  •  черен пипер, сол

  •   магданоз

  •  50 мл бяло вино

  • сок от1/2 лимон
  • (тази  смес е достатъчна за 4 малки ципури)

за соса:
1с. л масло
1 с. л. брашно
сметана за готвене 200мл.
соса от печената риба
малко вода ако е необходимо
малко сок от лимон

Загряваш маслото към него брашното, сметаната, соса от рибата,малко вода ако е необходимо, сол и
малко сок от лимон. Вариш до необходимата гъстота( имай предвид, че като изстине се сгъстява още)




Няма коментари:

Публикуване на коментар