9 март 2018 г.

торта Гараш


Общо са необходими 9 яйца/M/ ако са L тогава са 8

 за блатовете:

9 белтъка /М/
100гр. Нерафинирана захар
300 гр. Орехи( смлени)
1с.л. пълнозърнесто брашно
5 жълтъка
ванилия

За крема:

300гр. Масло/меко/
100гр. Пудра нерафинирана захар
5 с.л. какао
4 жълтъка
Ром и малко ванилия

Глазура:
150 гр. Черен шоколад
1 с. л. олио


Първо правиш блатовете. Разбиваш на сняг белтъците със захарта. Отоделно разбъркваш жълтъците , после+брашното, добавяш и орехите. Съединяваш внимателно двете смеси с шпатула. Добавяш и ванилията. Готовата смес разпределяш по равно в 4 купички. Печеш във форми /23-24см./ отдолу с х-я. В загрята фурна на 170* 15 мин. Печеш по 2 тавички наведнъж. Изваждаш и охлаждаш в/у решетка.

После приготвяш крема. Първо жълтъците с част от захарта на водна баня  /Жълтъците трябва да се “готвят” на температура от 60*С в продължение на 5 минути (внимавайте да не се повиши повече температурата, за да не се сготвят наистина)./по препоръка на Катерина Рангелова./
Оставяш на страна. Отделно разбиваш маслото с останалата захар. Добавяш какаото и на тънка струйка  жълтъците. Разбъркваш , добавяш ароматите.

Редиш тортата.  Оставяш в хадилника поне за 1 час. Следкоето заливаш с глазурата.

Глазурата я правиш  на водна баня.



Няма коментари:

Публикуване на коментар