22 ноември 2012 г.

суджуци по valentor

1кг. телешки шол
1/2кг. св. плешка
1/2кг. св.флейка
58гр. сол, 3 гр. кардамон, 3 гр. карамфил, 9 гр.червен пипер, 9гр. смлян кимион,                      5гр. чер. пипер, 2 гр. бахар, 2 гр. инд. орехче
  Отделно разтворена 12 гр. захар в 40 мл. ракия(водка) и 200мл. вода.
за 3кг.кайма отиват около 5 метра тънки св. черва. (ако останат може да ги посолиш обилно и във фризера могат да издържат до 1 година)

Към смляното месо прибавяш смлените подправките,всичките подправки, които си избрала, и ги объркваш /1-2 минути/.
 Нареди пласт кайма, засипи със  подправки, отново пласт кайма, и подправки, и последната част от каймата с последната част от подправките.Омеси хубавоИзлей половината от захарно-спиртния разтвор. Отново омеси до хомогенизиране. Заравни и заглади с малка част от разтвора (останалия разтвор и слагаш запазваш затворен, до следващия ден),  похлупи  и  на студено. Така чака до  24 часа. Извадих от пакета  осолените черва и постави във вода .Утре вечер ще е пълненето. 
На другия ден (след 24 часа) отново хубаво омесваш каймата, като я заливаш с целия останал разтвор. Червата   един ден по-рано ги вадиш от каквато и да било опаковка , слагаш ги в някакъв съд /тенджера,купа или пластмасова кутия/ и ги заливаш с хладка вода.
Преди да почнеш да пълниш заливаш червата с хладка-към леко топла вода. Наливаш и вътре в тях за да се промият хубаво. Отцеждаш от водата съдът в който са.Нарязваш ги по на около 30 сантиметра.
От тук насетне за червата обяснявам по-лесната технология :




Завързваш единия край с канап. Правиш един , два или три възела. Желателно е и на този ,завързан край, да оставиш поне едно 15 сантиметра , от които да си направиш окачалка,като завържеш двата края на канапа,  на която ще се закачат да се сушат. 
Пълниш така, че вътрешността на червото да е изпълнена изцяло, без въздух, но не прекомерно, щото ще се спука,разкъса червото.Ако някъде се вижда празнина дупчиш с иглата да излезе въздуха и запълваш, чрез избутване с кайма. Като ти остане 2-3 сантиметра до края на червото спираш да пълниш и завързваш с канап,колкото може по-близко до напълненото. Отново правиш един , два или три възела. Слагаш да се сушат. Най-добре е да се сушат на температура около 9-10 градуса, но ако е влажно или има слънце трябва да се покрият с вестник.
След 3-4 дена много бавно се валират през 48 часа.


*ако се появи зелена плесен трябва да се премахне (изтрие ) с ракия. ако се появи бяла плесен не не лошо.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар