23 август 2020 г.

краставички в саламура само със сол

 корнишони

сол

вода

вишневи листа

черен пипер зърна

чесън 

синап

копър

Пълниш краставичките плътно в 3 литров буркан или по- голям съд.Мужду тях слагаш копър, чесън.Заливаш  с вода, след което я изсипваш и виждаш колко литра е. 

Прави се разтвор от вода и сол /На 1 литър вода слагаш 40 гр. морска сол./ кипваш водата ,махаш от котлона и разтваряш солта, изчакваш да поизстине/. Слагаш в буркана и останалите подправки. Заливаш с охладената до стайна температура саламура като не е до горе, за да има място за ферментацията. Най- отгоре слагаш и лестата от вишна. Затваряш с пластмасова капачка  и от време на време разклащаш буркана.  Не се притеснявай ако течността помътнее.Щом са готови краставичките пресичи с калиев сорбат/ на 1 л. се слагат от1 до 2 гр./


Може да ги държиш на хладно в хладилник или да ги стерилизираш в буркани за 5 мин. Така трябва да издържат няколко месеца. / пробвано е , става/

Няма коментари:

Публикуване на коментар