2 февруари 2019 г.

Домашни питки за бургери – лесни, вкусни и пухкави/ от admin

Можете да използвате тези питки както за бургери, така и когато искате да си направите меки и вкусни хлебчета у дома.

Продукти:



1 чаша хладко мляко (прясно)
1 чаша хладка вода (250 мл.)
половин чаша олио (125)
2 големи яйца (размер L)
20 грама прясна мая (половин кубче)
половин супена лъжица захар
1 равна супена л. сол
около 920 грама брашно

За намазване и поръсване: малко вода и сусам
Начин на приготвяне:
Смесвам водата и млякото в дълбок съд. Слагам половинката кубче мая и захарта. Разбърквам с подходяща голяма лъжица или бъркалка.
Прибавям яйцата, олиото и отново разбърквам докато се смесят с останалите течни продукти. Добавям половината количество брашно и разбърквам с лъжица, слагам солта и прибавям на части останалото количество брашно, като започвам да меся с ръце.
Не слагайте 1 килограм брашно! Възможно е самото тесто леко да лепне, но така трябва да се получи. Тестото трябва да е една идея по-меко, за да се получат пухкави питки.
Поръсвам тестото с брашно, покривам с подходяща кухненска кърпа и оставям за 30-35 минути на топло. Дори да не си е удвоило обема, това да не ви притеснява, защото ще втаса повторно.
Разделям тестото на 12 еднакви парчета, оформям ги добре под формата на кръгли питки и ги подреждам на малко разстояние в голяма тава с хартия за печене.
След като оформя всички питки, поставям тавата във фурната и я пускам на 50 градуса (така ще втасат много по-бързо).
След около 15-20 минути ги намазвам с малко вода. Поръсвам със сусам и пускам фурната на 190 градуса да се пекат за около 25 минути.

* Аз  сложих и 1 с.л. заквасена сметана . Направих половин доза . станаха 7 питки и 7 навити питки със сирене

Няма коментари:

Публикуване на коментар