13 януари 2011 г.

Заек в гювеч



•1 бр. заек
•7-8 стръка зелен лук
•300-400 г гъби печурки
•2 бр. моркови
•2 стръка девесил
•2 стръка целина
•1 връзка магданоз
•6-7 листа джоджен
•5-6 зърна бахар
•3 листа дафинов лист
•4 с.л. брашно
•2 с.л. червен пипер
•1 ч.л. бял или черен пипер
•1/3 ч.ч. олио
•1/2 ч.ч. вино с 1 с.л.мед
•щипка чубрица
•1 глава чесън

Заекът се измива, нарязва се на порции и се овкусява със сол и виното с меда.Престоява около30мин. докато нарежеш зеленчуците. Парчетата се овалват в смес, приготвена от брашното, червения пипер, чубрицата и 1 ч.ч. вода. В намаслен гювеч се подреждат половината месо, отгоре се слагат половината нарязани зеленчуци - лук, морков и гъби, обелените скилидки чесън и подправките. След това се нареждат останалите порции месо, после зеленчуци и подправки. Поръсва се с олиото, наливат се 2-3 чаши леко подсолена вода, захлупва се с капак и се слага в студена фурна. Пече се на 180 С за около 2и1/2 часа .Поднася се със картофи сварени и леко запържени с масло или зехтин,или с картофено пюре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар