7 август 2010 г.

картофени кюфтета- постни- labrex. bg mamma


1кг.картофи
150гр.грис

400гр. зеле
200гр. гъби
150гр. лук
олио

Обелените картофи се сваряват в подсолена вода. Като станат готови, водата се излива в купа, картофите се размачкват още горещи и веднага им се сипва гриса, хубаво се разбърква, като се добавя от картофената отвара. Аз сложих 14-15 с.л. Сместа (по-скоро е твърда, т.е. доста гъсто тесто) се оставя да изстине. Аз добавих чер пипер, кимион и индийско орехче в картофената смес.

Плънка по рецептата: задушава се/запържва зелето, към него се добавят запържените с лука гъби.
От тестото се правят топки. Всяка топка се размачква на мекица в ръка, в средата се слага от плънката и пак се оформя топче. Авторката е дала начин за оформяне – на найлонов плик се капва олио и с него се правят топчетата. Не го използвах, първия път ги правих с леко навлажнени ръце, втория път – ръцете ми бяха намаслени от плънката – аз сложих лук, чушка и морков запържени и подправени. Кюфтенцата се слагат в намаслена тава и се печат при 200 гр. около 20-25 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар