Основна рецепта за захарни сладки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 200 г безсолно меко масло
- 200 г много фина захар (аз използвах пудра захар)
- 1 бр. яйце
- 400 г брашно
- За ванилови сладки се добавя 1 ч.л. ванилова есенция/ванилия на прах
- За лимонови сладки се добавя настъргана кора от 1 лимон
- За портокалови сладки се добавя настъргана кора от 1 портокал
- За шоколадови сладки се замества 50 г от брашното с 50 г какао
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо се смесва маслото със захарта(аз използвах пудра захар) и ароматната есенция(в моя случай 2 ванилии). Не се бърка много дълго време, за да не се напукат сладките при печене. Добавя се яйцето и се бърка с миксер до получаването на еднородна смес. Накрая се добавя брашното и всичко се омесва на ръка до получаването на тесто. Оформя се топка от тестото и се увива във фолио. Престоява в хладилника минимум един час.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0.5 см. С формички се изрязват сладките.
Сладките се нареждат върху хартия за печене и отново се охлаждат в хладилника за около 30 минути. Последното се прави с цел запазване формата на сладките при печене. Пекат се при 180С за около 8-12 минути, в зависимост от размера на сладките. След като се извадят от фурната се охлаждат върху решетка. Декорират се по желание. Аз използвах фондан.
* От сместа излизат около 45 бр. средно големи сладки.
* Сладките не променят формата си след печене, поради което са подходящи за декориране с роял айсинг или моделираща маса.
* Могат да се потпят и в разтопен шоколад.
* Завити във фолио, сладките могат да се съхранят на сухо и хладно място до един месец.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0.5 см. С формички се изрязват сладките.
Сладките се нареждат върху хартия за печене и отново се охлаждат в хладилника за около 30 минути. Последното се прави с цел запазване формата на сладките при печене. Пекат се при 180С за около 8-12 минути, в зависимост от размера на сладките. След като се извадят от фурната се охлаждат върху решетка. Декорират се по желание. Аз използвах фондан.
* От сместа излизат около 45 бр. средно големи сладки.
* Сладките не променят формата си след печене, поради което са подходящи за декориране с роял айсинг или моделираща маса.
* Могат да се потпят и в разтопен шоколад.
* Завити във фолио, сладките могат да се съхранят на сухо и хладно място до един месец.
Здравей, Роси!
ОтговорИзтриванеМога ли да помоля за един е-майл адрес, на който бих могла да се свържа с теб? На мейла, посочен в моя профил, може да ми изпратиш координати за връзка, имам една покана-предизвикателство за теб, която ще се радвам да обсъдим. :)
Поздрави и прекрасен следобед,
Мария
списание SOintoFOOD
www.sointofood.com