Вечерта се накисват:
250 гр стафиди
50 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
75 гр сушени череши- нарязани на половинки
50 гр орехи нарязани
50 гр бадеми нарязани
35 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с л портокалов сок
50 мл коняк
1/2 с л канела
1/2 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 175 гр масло, 1 и 1/2 с. л. акациев мед, 100 гр кафява захар и 75 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 175 гр. брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 3 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1/2 бакпулвер, 50 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 19 см. и височина 8 см.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2 часа, докато клечката излезе суха.
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 2 1/2 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. 1с.л е достатъчна за едно поливане на кекса ,през 5-6 дена(най-добре 1 път в седмицата) .Малко е достатъчно, за да го държи влажен, това не е реване. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.
***прави се 6 седмици преди коледа
Няма коментари:
Публикуване на коментар