13 ноември 2012 г.

Пай с круши, млечен крем и хрупкав топинг /tarakchieva


Продукти:

за тестото:
                                                                   
85 г краве масло, студено
150 г брашно
3-4 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за крема:

350 мл прясно мляко
3 с.л. захар 
3 жълтъка
2 с.л. брашно
ванилия
1 с.л. краве масло
4-5 круши

за топинга:

75 г краве масло, студено
75 г захар
75 г брашно

. Смесете  брашното, захарта и солта.Добавете маслото и на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване). Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не месете тестото, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час.
    Възварете част от прясното мляко с част от захарта. Смесете жълтъците, останалата част от захарта, брашното и малко от студеното прясно мляко
Намалете силата на котлона. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато за да не се пресекат.
Върнете сместа в тенджерата на котлона. Прибавете ванилията. Бъркайте енергично докато крема започне да се сгъстява. Прибавете маслото и оставете крема да се охлади.
    Извадете тестото от хладилника и го разточете , така  че да покрива и част от стените на тавата, в която ще печете сладкиша.
  Обелете крушите, почистете ги от семето и ги нарежете на тънки резени. Подредете ги върху тестото. Разпределете крема върху тестото.

Печете сладкиша в загрята на 180 С фурна за 20 минути.



. В това време пригответе топинга. Сложете в купа маслото, нарязано на кубчета, захарта и брашното.



Стрийте ги с пръсти докато се получат малки трохи.



Изсипете ги върху сладкиша.



Запечете го за още 20-25 минути. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете. Кремът трябва да се стегне, иначе ще потече.




2 коментара:

  1. Ммм, наистина вкусно, Роси!
    Такива суджуци правехме когато имахме прасе.Невероятно вкусни са!
    Новата връзка на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. rusanka, благодаря ти! С нетърпение чакаме да ги опитаме!
      Поздрави!

      Изтриване