11 февруари 2010 г.

масленица /баба Тянка/


продукти:
брашно- около 500-600гр.
мая- 1ч.л./суха/
захар-1ч.л.
олио-1с.л.
оцет-1с.л.
вода/топла,но не гореща/за замесване на средно меко тесто
сирене за поръсване
мас-разстопена(масло), може смес от мазнини

От пресятото брашно,маята,захарта,солта,олиото,оцета и водата замесваме средно тесто. Разделяме на 6 топчета и всяко разточваме.След това слагаме на повърхността където сме точили една от корите,в/у нея ръсим с 4 с.л. от мазнината и намазваме хубаво(най-добре с ръка)цялата повърхност.Ръсим със сирене, отгоре слагаме другата кора и така до края.Последната кора също я намазваме хубаво с мазнина,но вез сирене. След това изтегляме от едната страна и я прехвърляме до средата.После от срущуположната страна същото.Това го правим и с другите 2 страни.Целта е да се получи квадрат.В намазана хубаво с мазнина тава слагаме тестения квадрат и с ръце намаслени, леко (да не се натиска силно) разстиламе(разтягаме,чрез натискане)тестото към краищата на тавата.Всредата правим дупка с пръст.Оново слагаме в дупчицата малко мазнина, оставяме малко (около15-20мин.)да втаса леко и печем в загрята фурна първо на 180* после на 160* около 25-30мин.

4 коментара:

  1. Благодаря за прекрасната и точна рецепта. Много е вкусна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала. Рецептата е от моята баба, която е предавана от поколение на поколение.

      Изтриване
  2. Здравейте, Роси, и благодаря за споделената рецепта, която изгубих заедно с моята баба, и чиито пропорции все опитвам, но не успявам да налучкам. Точно така изглеждаше нейната масленица, не като пухкав тутманик, а по-скоро като многолистно печиво. Много ме зарадвахте и бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване