Продукти:
- 200 г бадемов марципан
- 80 г фино бадемово брашно
- 100 г пудра захар
- 1 белтък
- 5-6 капки бадемова есенция
- около 80 г филиран бадем, за овaлване
- около 100 г черен шоколад, за потапяне
Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се тавата на фурната или друга голяма тава, която се покрива с хартия за печене.
Бадемовият марципан се натрошава в купа и към него се добавят бадемовото брашно, пудрата захар, белтъкът и бадемовият екстракт. Разбъркват се енергично с ръка, докато се образува тесто. Тестото може да се замеси в кухненски робот или миксер, като всички продукти отново се събират заедно и просто се омесват. Ако тестото стои твърде лепкаво, може да се добави още малко бадемово брашно.
С намокрени във вода длани, от тестото се правят топчета колкото орех. От тях се правят фитили, които да са по-дебели в средата и да изтъняват към краищата. Фитилите се овалват хубаво във филиран бадем, като се стремим да залепне по тях повече от него.
Фитилите се сгъват като подкова и се подреждат в подготвената тава на известно разстояние един от друг.
Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 10-12 минути или докато краищата им започнат да порозовяват.
След като се извадят от фурната се оставят за десетина минути в тавата, докато сладките се стегнат и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.
Шоколадът се разтопява на водна баня и в него се потапят двата края на рогчетата. Оставят се върху хартия за печене, докато шоколадът се стегне.
*повече подробности в чернови -Бадемови рогчета с шоколад/ Йоана Петрова /подробности/
Няма коментари:
Публикуване на коментар