8 май 2013 г.

Домашна луканка

 ТЕЛЕШКО МЕСО - 0,500 КГ
СВИНСКО МЕСО - 0,500 КГ
СОЛ - 18 ГР( 1 С.Л.) 
ЧЕРЕН ПИПЕР - 2 ГР.
КИМИОН - 1 Г Р.
ЗАХАР - 3ГР.
ЧЕРВЕН ПИПЕР- 1/2 С.Л. 
ВОДА -65 МЛ ГАЗИРАНА 
ЧЕРВА 




Месото се почиства от кости, измива се, подсушава се, нарязва се на късове, след което се смила 2 пъти в мелачката.
Омесва се добре с подправките, като постепенно се добавя 30мл. газираната вода. Сместа се оставя на хладно за 24 часа.
Отново се омесва, като се добавя и втората част газирана вода. Отново се оставя на хладно за денонощие.
Вече на третия ден, след като сте омесили отново, напълнете сместа в червата предварително нарязани  около 30см., като тук-таме надупчите леко, за да излезе въздухът.
Луканките се държат 3 дни на прохладно място и 5 дни подред се пресоват с точилка. 15 дни се оставят под тежест, след което се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар