кайма - 1 кг (телешка и свинска)
вода - 100 мл ледена
бира - 50 мл
кимион - 1 с.л.
черен пипер - 1 к.л.
сол - 18гр.
праз - 1 стрък, бялата част
черва
Накълцайте праза възможно най-ситно. В
купа го добавете към вече смесените кайма, ледена вода, бира, кимион, черен
пипер, сол и добре омесете всичко. Ако ви се струва, че каймата е суха добавете
още 50 мл бира.
С помощта на машинката или шприц напълнете сместа в червата (нарязани на 20см., като ги завързвате само от
едната страна , а от другата усуквата). След
това може да изпечете Чирпанските наденички на скара, барбекю или във фурна или просто
да ги сварите за 15мин. Като тези на снимката.
Има, разбира се, някои тънкости в технологията, на които също трябва да се обърне внимание. Много важно е каймата да се меси минимум 10 минути, за да се получи емулсия от мазнини, течност и белтъчини. Така след изпичане наденицата остава сочна и не се свива.
* 5кг. кайма ( 2,5 кг. св. плешка, 1,5кг. св. флейка, 1кг. телешко)
Няма коментари:
Публикуване на коментар