24 април 2024 г.

френски багети/ франзели

 за 3 броя:


220 мл вода топла 20 мл зехтин 1 ч.л. захар или мед 1 ч.л. сол 4 гр суха мая или 12гр. прясна около 350 гр брашно пълнозърнесто

*за всеки случай предварително активирай маята с малко топла водичка ,меда и малко брашно, за да се увериш, че маята е годна . Изчакай да се надигне.
В купа слагаме водата / ако си сложила и в маята прецени, колко от основното количество трябва да сложиш/+ маята с меда , +сол+ зехтин+ брашното по малко до много меко тесто. Месиш около 10 мин. Оставяш да втаса под стреч фолио 1 час. Разделяш на 3 топки. Оставяш ги покрити 10 мин. Правиш франзелите покриваш и изчакваш още 30 мин. леко подмазваш , поръсваш с брашно правиш прорези с остър нож, слагаш във формата и печеш в предварително загрята на 200* фурна, като си сложила тавичка с вода гореща най отдолу. Печеш около 30 мин. Като последните минути махаш тавичката , за да се запекат и отдолу.

Няма коментари:

Публикуване на коментар