Тесто:
250 гр брашно
125 гр краве масло
1 яйца
10гр. пакетче мая
70 мл прясно мляко
щипка сол
25 гр захар
1 яйце за намазване
125 гр краве масло
1 яйца
10гр. пакетче мая
70 мл прясно мляко
щипка сол
25 гр захар
1 яйце за намазване
За орехова плънка:
100 гр. смлени орехи
50 гр. захар
25 мл прясно мляко
1ч.л.ром
1 ванилия
За макова плънка:
150 гр. смлян мак
50 г захар
25 мл прясно млеко
Малко сок лимон
настъргана кора от 1 бр.
лимон
1ч.л.ром
Маята
се разтваря в прясно мляко заедно със
захарта, малко брашно и се оставя да шупне
Брашното се пресява и се смесва със солта и мекото маслото да стане на трохи. Добавяш яйцата и шупналата мая. Омесва се тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно , да е меко, но да не лепне и се завива с домакинско фолио. Оставя се за около 1 час в хладилник. И 1 час навън от хладилника. Разделяш за 2 рула
Ореховата плънка като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
Маковата плънка се приготвя, като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
Плънките се оставят добре да изстинат
Тестото се разделя на 2 топки. От всяка се топка се разточва правоъгълник с дебелина около 3мм, който се намазва с плънка и се завива на руло.
Приготвеното руло се намазва с разбит жълтък и се поставя на хладно за 30мин. (на терасата през зимата)
Намазват се с разбит белтък и се оставят за още 30 мин на кухнянския плот за да втасат
Преди да се сложат да се пекат рулата се набождат с вилица на няколко места, за да не се напукат при печене
Пекат се в предварително загрята фурна на 180* около 30 мин, до готовност. Завиваш в прозрачно фолио щом изстинат хубаво.
Сладкишът може да се приготви няколко дена преди празника.
Брашното се пресява и се смесва със солта и мекото маслото да стане на трохи. Добавяш яйцата и шупналата мая. Омесва се тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно , да е меко, но да не лепне и се завива с домакинско фолио. Оставя се за около 1 час в хладилник. И 1 час навън от хладилника. Разделяш за 2 рула
Ореховата плънка като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
Маковата плънка се приготвя, като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
Плънките се оставят добре да изстинат
Тестото се разделя на 2 топки. От всяка се топка се разточва правоъгълник с дебелина около 3мм, който се намазва с плънка и се завива на руло.
Приготвеното руло се намазва с разбит жълтък и се поставя на хладно за 30мин. (на терасата през зимата)
Намазват се с разбит белтък и се оставят за още 30 мин на кухнянския плот за да втасат
Преди да се сложат да се пекат рулата се набождат с вилица на няколко места, за да не се напукат при печене
Пекат се в предварително загрята фурна на 180* около 30 мин, до готовност. Завиваш в прозрачно фолио щом изстинат хубаво.
Сладкишът може да се приготви няколко дена преди празника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар