4 май 2011 г.

мусака с патладжани(за голямата правоъг. тава)


На грил тигана изпичаш обелени и на дълго нарязани и предварително осолени за 1ч.патладжани. След което слагаш един ред в тава(намазана хубаво с олио), отгоре плънката(предварително я правиш)от:2средни гл. лук, 4-5ск. чесън+2 моркова+1с.л. от подправката за зимата и задушаваш в олио +500гр.кайма+1каф.ч.препълнена с домати от консерва(или 3 сурови на кубчета)+1/2ч.л.червен пипер+чер.пипер+риган+ сол. Покриваш с другия ред патладжани, отгоре малко олио и вода малко(да не излиза, а да е горе-долу до половината), покриваш с алум. фолио. Печеш в загрята фурна около 30мин. на 180*. Накрая заливаш с: Пухкава заливка за мусака:

yosif


В тенджерка се запържват 100 грама( три супени лъжици с връх) брашно в 100 млитра( кафяна чашка) олио.
Когато брашното пусне мехурки се налива 0.5 литра( 2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавете и чаена лъжичка сол - инак заливката става малко блудкава.
Бърка се докато почне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки.
Сваля се от огъня и се добавят две яйца( без черупките) - бъркането продължава докато стане гладка паста.
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце.
Мусаката трябва да е гореща - всъщност като "наближи да става" намалете фурната наполовина и започвайте пастата.
Залива се и се разпределя равномерно върху мусаката, но не се притеснявайте особено - сама ще се заглади.
Връщате тавата във фурната на максимална степен и когато започне да се зачервява може да я намалите отгоре за да не прегори.
Правил съм я много пъти винаги с отличен резултат - става около сантиметър дебела, пухкава и вкусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар