2 февруари 2019 г.

Разкошни малки питки със сирене / от admin








1 чаена чаша топло мляко (прясно)
половин пакетче мая (прясна)
1 чаена лъжичка захар
2 пълни супени лъжици краве масло
1/3 ч.ч. олио
половин супена лъжица сол
1 яйце
3 1/2 – 4 чаени чаши брашно
около 150 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Смесвам топлото мляко с маята и захарта. Разтопявам маслото и го смесвам с олиото. Прибавям ги към млякото.
Разделям жълтъка от белтъка.
Оставям жълтъка за намазване на питките, а белтъка го прибавям към течната смес.
Изсипвам по-голямата част от брашното и солта. Разбърквам с лъжица.
Добавям останалата част и омесвам меко тесто.
Намазвам го с олио и покривам с чиста кърпа. Ако искам тестото да втаса по-бързо, го поставям във фурната заедно с купа, пълна с гореща вода.
Така тестото втасва доста бързо (за около 30 минути).
Разделям тестото на 8 равни части. Вземам едното топче и оформям на фитил, дълъг около 25-30 см. Разточвам го на тънка кора.
От едната страна по дължина слагам от предварително натрошеното сирене.
Навивам едната страна леко навътре (вижте снимките). От половината до долу нарязвам на ленти.
Продължавам да навивам, така че да се получи руло. След това оформям охлюв.
Премествам оформената питка в тава, която предварително покривам с хартия за печене.
По същия начин оформям и останалите питки. Оставям ги да втасат за 15 минути.
Към жълтъка, който отделих по-рано слагам малко прясно мляко, разбивам и намазвам втасалите питки.
Пека ги в предварително загрята на 200 градуса фурна докато станат златисти отдолу и отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар