Общо са необходими 9 яйца/M/ ако са L тогава са 8
9 белтъка /М/
100гр. Нерафинирана захар
300 гр. Орехи( смлени)
1с.л. пълнозърнесто брашно
5 жълтъка
ванилия
За крема:
300гр. Масло/меко/
100гр. Пудра нерафинирана захар
5 с.л. какао
4 жълтъка
Ром и малко ванилия
Глазура:
150 гр. Черен шоколад
1 с. л. олио
Първо правиш блатовете. Разбиваш
на сняг белтъците със захарта. Отоделно разбъркваш жълтъците , после+брашното,
добавяш и орехите. Съединяваш внимателно двете смеси с шпатула. Добавяш и
ванилията. Готовата смес разпределяш по равно в 4 купички. Печеш във форми /23-24см./
отдолу с х-я. В загрята фурна на 170* 15 мин. Печеш по 2 тавички наведнъж. Изваждаш
и охлаждаш в/у решетка.
После приготвяш крема. Първо
жълтъците с част от захарта на водна баня /Жълтъците трябва да се
“готвят” на температура от 60*С в продължение на 5 минути (внимавайте да не се
повиши повече температурата, за да не се сготвят наистина)./по препоръка на Катерина Рангелова./
Оставяш на
страна. Отделно разбиваш маслото с
останалата захар. Добавяш какаото и на тънка струйка жълтъците. Разбъркваш , добавяш ароматите.
Редиш тортата. Оставяш в хадилника поне за 1 час. Следкоето
заливаш с глазурата.
Глазурата я правиш на водна баня.
Няма коментари:
Публикуване на коментар