Златиборска пита
Продукти:
400-500 г кори за баница
За плънката:
2 жълтъка
400 г сирене
100 г заквасена сметана
За намазване на корите:
2 белтъка
200 мл олио
370-400 г кисело мляко (или 100 г заквасена сметана и 300 г кисело мляко)
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Приготвяне:
Пригответе сместа за намазване:
- Разбийте белтъците и олиото.
- Добавете киселото мляко. Разбъркайте.
- Изсипете брашното, бакпулвера и разбъркайте.
Пригответе плънката:
- Намачкайте сиренето с вилица и го смесете с жълтъците и сметаната. Разбъркайте.
Приготвяне на баницата:
- Вземете една кора, сложете отгоре 6 - 8 с.л. от сместа за намазване и разнесете равномерно.
- Отгоре сложете втора кора. Намажете и нея.
- Поставете трета кора. Върху нея сложете част от плънката (около 1/6).
- Навийте на руло и поставете в тава, застлана с хартия за печене (вие избирате дали да е вита или права баница, т.е. златиборска пита).
- Направете това с всички останали кори.
- Напръскайте корите отгоре с малко олио.
- Изпечете питата в предварително нагрята на 180 градуса (С) фурна.
(Може да направите рулата от 2, 3, 4 или 5 кори (между всички пластове кори слагате от сместа за намазване, а на последната само плънка). Най-добре ми се е получавало с 3 и за това препоръчвам тази бройка. Може предварително да си комплектовате корите, за да знаете колко рула ще имате накрая и така по-лесно ще прецените на колко да разделите плънката.)
Няма коментари:
Публикуване на коментар