13 септември 2010 г.
Кетчуп -pep-4o
Продукти:
10л прясно изцеден доматен сок без семки и люспи
сол на вкус - около 4-5 с л е
700гр захар
350мл оцет 6%
4 с л чубрица
15гр кимион
15 гр черен пипер
5-6гр бахар
7-8 бр дафинов лист
1 ч л лют пипер
7 пак. х 80гр. царевично или пшенично нишесте - бяло, без оцветители и аромати
10 гр лимонена киселина (лимонтозу)
Приготвяне:
* Подправките се мелят ситно.
* Прибавят се към оцета и сместа се завира.
* Като заври се изключва, затваря тенджерата/купата с капак и оставя да престои 2-3 часа.
* Прецежда се през няколко слоя марля или тензух.
* Доматения сок се слага да изври 1/3 от него - да остане около 7л. ***
* Прибавя се солта и захарта.
* Изважда се в тенджера около 600 мл от сока и се оставя да изстине.
* Останалия сок през това време ври "с ключ"
* Ароматизирания оцет се прибавя към доматения сок и е добре да поври 6-7 мин. с него
* Нишестето се размива в добре охладения отделен доматен сок. .
* С енергично бъркане (аз го правя с големия тел за разбиване на яйцата) се прибавя към врящия доматен сок.
* Прибавя се по малко, ако трябва не се изсипва цялата смес с нишестето, тъй като изстине се сгъстява още малко.
* Като се извади на чиния и капне - капката трябва да се стича много бавно и застива, или проба няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно - да не са мръднали.
**Запечатва се в буркани и се вари не повече от 10 мин.
**От тази доза излизат 17-20 бурканчета по около 400гр.
*** Ако се прави от готово доматено пюре - дозата е 2.5 кг пюре, които се разреждат с 4-5л вода.
Нататък се процедира както по-горе (зимата като свърши този, правя от доматено пюре)
Публикувано от pep-4o
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар