29 декември 2012 г.

Английски коледен кекс/Джемма

Вечерта се накисват:
250 гр стафиди
50 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
75 гр сушени череши- нарязани на половинки
50 гр орехи нарязани
50 гр бадеми нарязани 
35 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с л портокалов сок
50 мл коняк 
1/2 с л канела
1/2 с л смлян карамфил
 малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.


На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 175 гр масло, 1 и 1/2 с. л. акациев мед, 100 гр кафява захар и 75 гр бяла захар. 
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 175 гр. брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 3 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1/2 бакпулвер, 50 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. 
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 19 см. и височина 8 см.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко  Wink  (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2 часа, докато клечката излезе суха. 
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 2 1/2 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване. 
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. 1с.л е достатъчна за едно поливане на кекса ,през 5-6 дена(най-добре 1 път в седмицата) .Малко е  достатъчно, за да го държи влажен, това не е реване. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.

***прави се 6 седмици преди коледа

4 декември 2012 г.

пица с гъби и маслини(без месо) Жоро

тесто за 2 пици:(за 8 порции)                                                                                                                                                2 яйца, 8  с.л. кис. млеко,  2 каф. л-ки сол, 2 каф. л-ки суха мая(маята +1ч.л.захар+ 1ч.л.брашно да втаса) и брашно до средно меко тесто

за 2-те пици: маслини без костилка нарязани, гъби ,(може да добавиш и други продукти като царевица и др.),по 1 с.чиния разбити домати от консерва, 500гр. настърган кашкавал, риган


 Разделяш тестото на 2  и оставяш във фурната на 50* леко да втаса. Разстилаш в подмазана със зехтин и поръсена с брашно тава тестото и в/у него слагаш нарязани гъби, маслини поръсваш със риган, отгоре - домати от консерва, отгоре ръсиш с настъргания кашкавал, отгори поръсваш с 5-6 с.л. зехтин и печеш в предварително загрята фурна на 180*.

Крем супа от тиква и картофи

нарязани на парчета тиква и картофи 1 към 1 (напр. 2 ч.ч.  тиква и 2 ч.ч. картофи)
 стрък праз,нарязан на парчета( или кромид лук)
2 с.л.масло
2 с.л. зехтин(олио)
1/4 ч.л.индийско орехче
1/2ч.л.смлян кориандър
1/2 ч.л.куркума (или малко шафран)
сол и черен пипер 
 сметана за гарниране


Сложи всички зеленчуци в тенджера. Сипи зехтина и подправките  и залей със студена вода колкото да покрие зеленчуците 2 см. Вари до пълно омекване. Пасирай всичко до гладък крем и разредете с още вода до желана от вас гъстота. Подправете със сол и пипер и варете супата още няколко минути. Накрая подправи с маслото за вкус. Поднесете гореща с малко сметана, лимон и крутони.