24 октомври 2012 г.

солена торта

Палачинки между тях редуваш домашна руска салати и топено сирене, отгоре завършваш с топено сирене и настърган кашкавал. Охлаждаш в хладилника поне за 1-2 часа.

23 октомври 2012 г.

двуцветна грис халва

1 и1/2ч.ч.грис
1/4 ч.ч. масло( малко повече ако е олио)
3 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар

2 ванилии
 3 супени лъжици шоколад на прах или разтворимо какао
орехи начукани
Гриста се запържва в мослото на слаб огън до светлокафяв цвят, като  се разбърква непрекъснато. През това време се загрява млякото със захарта и накрая се добавя и ванилията, към гриста внимателно се добавя млякото и се вари до гъста каша, като постоянно се бърка. Половината смес се излива в тава и се заглажда, другата половина се оцветява с какаото и се излива върху първата, заглажда се.
После покриваш и чакаш да изстине. Поднася се охладена, поръсена с орепи

21 октомври 2012 г.

фокача


около 500 гр брашно,
1 пакетче суха мая,(или 1 кубче прясна)
1ч.л. сол,
1ч.л. захар,
7с.л.зехтин
 топла вода
Замесва се меко тесто, втасва. Разпъва се ( не се точи) И втория път втаса във фурната на 50 С. Отгоре е намазана със зехтин едра сол и подправки.(риган, розмарин, маслини и др.)

17 октомври 2012 г.

печен врат без кост във фурна

1кг. врат без кост
за маринатата:
50мл. водка, 50мл. бяло вино, черен пипер, мащерка, риган, 1с.л. мед, малко соев сос, сол, зехтин(олио),сока от 1 лимон
Месото разделяш на 2 по дължина , мариноваш  го и поне за 2 часа в хладилника. В тигана с малко мазнина запечатваш всяко парче и от 4-те страни. Връщаш го в иенската тенджера, в която е и маринатата и доливаш още малко вода (горе долу до половината). Печеш на 180*       1 час. След това изсипваш от течността ((която е прекрасен бульон) (но да остане малко в тенджерата)) и печеш още 20-30мин. с отворен капак. По време на цялото печене обръщаш периодично месото. Чудесно е както топло така и студено.

терин с месо

500гр. кайма (осолена)
1 яйце
1 филия хляб накисната леко в малко прясно мляко(сметана)
1 гл. лук (може и малко чесън)
черен пипер, мащерка( или риган), 1ч.л. горчица, 1с.л. уиски
* може и др. подправки
1 кренфирш нарязан на дребно
малко пушено (топено сирене или кашкавал) нарязан на дребно
 около 200гр. нарязан на тънко бекон

Каймата + хляба +  лука смилаш отново с най-ситната решетка. Добавяш всички други неща без  бекона и месиш. В малката правоъгълна форма (в която пека малките козунаци) слагаш алум. фолио,(което излиза достатъчно навън за да се завие после и отгоре) леко подмазваш с олио(но мисля, че може и без олио)нареждаш бекона така, че парчетата леко да излизат навън.Слагаш сместа като добре натъпкваш. Отгоре пак с бекон. Завиваш с фолиото и печеш на 200* в предварително загрята фурна на водна баня около 30 мин. Оставяш да изстине във формата и тогава обръщаш.

11 октомври 2012 г.

домашна горчица

50гр. семе синап(най- добре бял и черен)
1/4 ч.(сок от лимон + бял оцет балсамико)
1/4 ч. зехтин
малко повече от 1/2 с.л. мед (или кафява захар)
1/2 с. л. сол
1 1/2 ч.л. куркума
съвсем малко топла водичка
*ако искаш да не е много люта, тогава използваш само бял синап


Смилаш в кафемелачката синапа за кратко. Слагаш после в малкия блендер смления синап +всичко  друго освен водата . Разбъркваш малко и после добавяш по съвсем малко от водата до необходимата гъстота. Като не трябва да е прекалено гъсто, нито рядко, защото се сгъстява още в хладилника. Слагаш в хладилника и изчакваш около 1 седмица да узрее. От това количество става 1 чашка и половина.
*ако искаш да ти е съвсем малко люта половината от синапа замени с брашно от овесени ядки.