27 януари 2012 г.

зеленчукова супа


1 средна гл. лук
2моркова
малко глава целина, дръжки магданоз
Всичко това задушаваш в малко зехтин. После + червена, зелена чушка +1-2гъбки нарязани+ (ако имаш във фризера малко брокули или спаначени коренчета)+ 1 картоф +малко тиквички + 1с.л. брашно(още по-хубаво е да е леко препечено)Заливаш с вода, щом кипне + фиде и съвсем накрая слагаш малко масълце за вкус.

24 януари 2012 г.

катми



мая колкото кибритена кутйка
500гр.брашно
1ч.л.захар
1ч.л.сол
топла вода
2-3с.л. кисело мляко
1с.л. олио

Отделно маята+захарта+ 1ч.л.брашно да втаса
Към пресятото брашно+млякото, солта, маята,олиото и добавяме топла вода до гъстота като на боза. Оставяме на топло около 30мин. и печем(пържим) в загрят тиган с няколко капки олио. Като е готова мажеш с масло

20 януари 2012 г.

пилешко с ананас


2 скилидки чесън
2 ч. л. сусамово семе
1 ч. л. настърган джинджифил(или сух)
1 ч. л. люспи от червен пипер(сухи чушки)
3 с. л. зехтин
сол
смлян черен пипер

100 г захар
сок от два лимона
500гр. пилешки гърди
2 с. л. доматено пюре(кетчуп)
200гр. ананас, почистен и нарязан на кубчета(или от консерва)
2с. л-ци нишесте


За маринатата се поставят в чаша от кухненски робот или блендер : чесънът, сусамово семе, джинджифилът, червеният пипер и олиото.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Пюрират се до образуване на пастообразна смес.
Междувременно филето се нарязва на ивици.
Прехвърля се в средна купа и се разбърква с маринатата.
В тиган се изсипва захарта и се затопля.
Внимава се да не изгори.
След като се карамелизира захарта се прибавя лимоновият сок.
Добре се разбърква, след което се изсипва и месото заедно с маринатата.
Изпържва се 3-4 минути.
Прибавят се доматеното пюре и кубчетата ананас.
Готви се 3-4 минути, като се разбърква често.Накрая се добавя разтвореното в малко вода нешисте оставя за още 1-2 минути.
Поднася се веднага с гарнитура от варен ориз.

19 януари 2012 г.

кюфтета по чирпански


Каймата(500гр) се омесва с яйце, хляб, чер пипер и риган. Оформят се кюфтета и се изпържват леко.
Част от мазнината се прецежда и в нея се запържват глава лук(нарязана на ситно), 2 моркова на полукръгчета, парче целина(на ситно), 1 пиперка на кубчета,2-3ск. чесън.Когато поомекнат морковите се прибавят 4 картофа, нарязани на по-едри кубчета, след малко и 1ч. домати. Прибавя се 2с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, сол и се долива вода. Когато са почти готови пускаме вътре кюфтетата, слагаме магданоз и черен пипер и оставяме да поври 5мин.

16 януари 2012 г.

рула от заешко месо със сос


1 заек (обезкостен и извадини 4 цели меса за рулата като 2-те са от бутчетата, а другите 2 са от гърба без филетата)
за плънката:
1дробче заешко(или 2 пил. бонфилета)
50гр.синьо сирене
1белтък
50гр.топ. сирене
2-3 с.л. сметана
кисели краставички

Месото за рулата престоява 24ч. в смес от оцет, студ.вода,дивесил,чер пипер, мащерка...След което слагаш парчето за руло върху наелон,леко осоляваш, под парчето слагаш тънки ленти от бекон, а върху парчето слагаш плънка, завиваш плътно с помощта на наелона, завързваш с конец.
приготвяне на плънката:
смилаш за кратко с блендера дробчето(или пил.)продължаваш+синьото сирене,топ. сирене,
белтъка, сметаната(ако го правиш с пил. филета не става течно, но ако го правиш с дробрето става течно и трябва да го стегнеш малко на котлона) и накрая +(без блендер) нарязаните краставички.
Готовите рула ги запечатваш в тиган със съвсем малко мазнина и ги слагаш в съда за печене. В същата мазнина задушаваш леко моркови, гъби,чесън + мащерка, чер пипер,мащерка,соев сос, сока на половин лимон и вода и в съда с месото.завива се плътно с фолио и пече в загрята фурна на 220* - за 15 мин., след това намаляваш на 170* и пече още около 2 часа.
Щом е готово отделяш соса и добавяш малко нишесте разтворено във вода,вариш до сгъстяване и + малко сметана

14 януари 2012 г.

марината за зеленчуци


за маринатата:
2 с. л. зехтин(олио)

1 скилидка прясно накълцан чесън

2 с. л. сос Уорчестър

4 с. л. соев сос

1 ч. л. накълцан естрагон

Зеленчукови шишчета



Продукти:
1 глава кромид лук – разрязана на четвъртинки

2 тиквички – нарязани на кръгчета и на половинки

2 червени чушки – изчистени и нарязани на правоъгълничета
250гр. гъби




за маринатата:
2 с. л. зехтин(олио)

1 скилидка прясно накълцан чесън

2 с. л. сос Уорчестър

4 с. л. соев сос

1 ч. л. накълцан естрагон

Приготвяне:
Разбъркваме продуктите за маринатата. Сипваме лука, тиквичките и чушките в купа и ги заливаме с нея. Слагаме купата в хладилника за около час и половина. След това нанизваме зеленчуците на шишчета, които предварително за киснали във вода, за да не изгорят на грила. Всяко шишче се пече по 4-5 минути на страна.

11 януари 2012 г.

баница с ориз с готови кори


1 пакет готови кори 400гр.
1 непълна ч.ч.ориз
4-5 яйца
около 200гр. кисело мляко
олио(масло)
сирене
1/2бут. от 500мл. газирана вода

плънка:
сваряваш ориза (1част ориз с 3части вода и малко сол),към вече изтиналия ориз прибавяш яйцата, киселото мляко и разбъркваш хубаво. В леко подмазана тава нареждаш корите, като м/у тях ръсиш леко с олио(масло), и на 2 пъти слагаш от плънката (плънка, отгоре натрошено сирене и пак кори). Накрая нарязваш на парченца, поливаш с разтопено масло(тук вече задължително масло), поливаш с газираната вода и печеш в предварително сгорещена фурна на 180* .