22 юни 2011 г.

тирамису



Продукти:

400 г Маскарпоне

яйца (разделени на 6 жълтъци и 3 белтъци)
180 г пудра захар
200гр. сладкарска сметана
2 с л коняк (Амарето, ром или Марсала)
250-300 мл силно кафе еспресо
1 опаковка бишкоти
2-3 ч л натурално какао
Приготвяне:

• Жълтъците се разбиват с пудра захар докато не увеличат обема си 3-4 пъти.На водна баня продължаваш да бъркаш около 15-18мин. до сгъстяване.Покриваш с фолио да не засъхне и да изтине. Разбиваш на твърд сняг белтъците и прибавяш с лъжица вниматилно към изтиналите жълтъци.
Прибавя се сместа от Маскарпонето предварително разбито с миксер+ отделно разбитата сметана и се размесва внимателно с предната смес с дървена лъжица.Опитваш как е на захар и ако трябва добавяш малко пудра.
• В свареното кафе се прибавят коняка (амарето или ром)+1ч.л.захар.
• Бишкотите се потапят една по една в кафеената смес и се нареждат една до друга.
• Отгоре се поставя един слой крем.
• Отгоре отново потопените бишкоти, крем.
• Най - горният слой трябва да бъде крем.
• Така наредените бишкоти се поставят в хладилника да престоят една нощ.
• Преди сервирането се поръсват с какао.
Бележки:

* Ако тирамисуто може да се реже с нож, значи това не е тирамису. Тирамису се яде само с лъжица. Като правило, престояло една нощ е по вкусно.
* Използвам яйца ако съм сигурна, че са съвсем пресни иначе ги пропускам.

11 юни 2011 г.

Сладкиш с череши


Продукти:
1ч.ч. = 240мл.
2 чаени чаши изчистени череши
1,5 чаена чаша брашно,1 бакпулвер
1 чаена чаша масло, размекнато
1 чаена чаша захар
4 яйца
2 суп. л-ци кис. мляко
настъргана кора от половин портокал или лимон
ванилия, канела
пудра захар за поръсване

Фурната се включва предварително на 180 градуса. Докато се загрява, в дълбок съд се разбиват маслото и захарта, да се получи кремообразна смес. В нея едно по едно се добавят яйцата,млякото като всичко това се разбива непрекъснато с миксер . След това бавно се добавя брашното смесено с бакпулвера , портокаловата кора и ванилия. Добре е брашното да се пресее със сито, за да е по-пухкаво. Предварително изчиствам черешите от костилки а точно преди да ги добавя, ги овалвам в брашно и 1ч.л. непълна канела. Целта на това занятие е да не се смачкат в тестото, като идеята е приложима и за ягоди, малини и нарязани на парченца плодове. Оваляните череши се добавят към тестото, което много внимателно се бърка с лъжица, за да не стане глетав сладкиша. Всичко това се изсипва в тавичка (голямата правоъг), чието дъно е покрито с хартия за печене и се слага в добре загрятата фурна. Пече се около 20-30 минути, но е добре да се провери дали е добре изпечен отвътре с дървено шишче, защото всяка печка пече различно.Когато сладкишът е готов, се наръсва с пудрата захар, отново през ситото.