17 май 2010 г.

мляко с ориз


1 кафена чашка ориз.
1 кафена чашка оризов грис.

10с.л. захар.

2 кафени чашки вода.

1 литър прясно мляко.

2 ванилия.

канела за поръсване



2-те к.ч. ориз и оризовия грис се слагат да врът с 2 к.ч вода.Когато ориза поеме напълно водата се добавя 1 л.прясно мляко и се вари на слаб огън ,когато ориза се свари добавяме захарта и ванилията .Оставя се да заври и се маха от котлона.

15 май 2010 г.

улични мекици - Tanita от bgmamma


Продукти:
4ч.ч брашно(1ч.ч.=240мл.)
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 ч.ч топла вода(1ч.ч.=240мл.)

Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто. Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.
Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.
Пържи се до златисто. Мекиците се изваждат от мазнината и се поставят върху хартия, за да попие част от мазнината.