30 март 2010 г.

винен кебап


продукти:
около 750-800гр. св. месо
4-5 средно големи гл. лук
1 ч.л.червен пипер
1/2 ч.ч. вино
3- 4 с.л. брашно
сол
даф. лист
чер. пипер
олио

В олиото слагаш нарязания лук,месото на хапки и посоляваш.(Ако имаш някоя друга гъбка можеш да я нарежеш и сложиш сега).Задушаваш докато лука стане прозрачен.След туй слагаш червения пипер и заливаш с гореща вода да покрие месото. Вариш до омекване на месото.Слагаш виното, в което си разбъркала брашното + даф.лист и зърна чер. пипер.
Поднасяш или с ориз или с картофено пюре.

25 март 2010 г.

короната на готвачката-Лабрекс от BG mamma






продукти:
900гр.брашно
3с.л. захар
мая 1кубче жива или 2 сухи
2 1/2 ч.л. сол
1ч.ч.(от200мл.)топло пр.мляко
1ч.ч.(от200мл.)топла вода
125гр. масло (разстопено)
1 яйце(белтъка в тестото, жълтъка за намазване)
сусам или мак или др.

Смесете топлото мляко с топлата вода и добавете маята и захарта. Оставете 10-15 мин.
След това добавете размекнатото масло, солта и брашното. Омесете хубаво. Тестото си се омеси нормално. Покрива се с кърпа и се поставя на топло за 2 часа . След това се намесва и се оставя още час – това по оригиналната рецепта. При мен втаса за около час, после оформих, оставих още 20-ина минути и пекох.

Оформяне:
Тестото се разделя на 9 равни части. Едната се разточва и се слага в намазаната и поръсена с брашно тава върху обърната купичка.
Останалите 8 части правим на топчета и ги подреждаме около купичката
После тестото ,което е върху купичката се разрязва и върху всяко топче слагаме от това тесто като листо и изваждаме купичката.
Втасва , намазва се с яйце с малко олио и пр.мляко, може да поръсите със сусам или мак по желание и се пече в загрята фурна на 180* с вентилатор, после махаш вентилатора и покриваш с х-я за печене около 30 мин.

24 март 2010 г.

боб яхния


продукти:
1 купичка боб
1 шепа нахут
1 морков
1 гл. голяма лук
3-4 ск. чесън
1 суха чушка(ако има)
1/2ч.ч.(от250мл.) домати
1 с.л. подправка за зимата
1ч.л. сол
1 непълна ч.л. захар
олио
джоджен
2с.л брашно
1ч.л. червен пипер

Накисваш в студ.вода боба и отделно в хладка вода нахута още от вечерта. На сутринта изсипваш водата и от двете и ги събираш.Наливаш вода, кипваш и изхвърляш първата вода. Слагаш в бързоварката боба, нахута и всички неща без брашното и червения пипер.
Ври 25-30 мин. от завъртането на винтила. Щом е готово разбъркваш брашното с червения пипер с още малко олио и вариш наново още 5-10мин.

19 март 2010 г.

трахана


Варене на траханата:
1 чаша трахана се залива с 2 чаши вода престоява поне 1 час да омекне и да се разтворят бучиците.Отделно кипваш около 1л.вода, в която си сложила 1с.л.олио+1ч.л.сол.Прибавяш с непрекъснато бъркане траханата + 1ч.л.чубрица + 1 с.л.масло(ако е препържено по-добре) и вариш като бъркаш. Поднасяш с крутончета и сиренце.

17 март 2010 г.

рибен пастет


продукти:
Филе пушена /веяна/ риба около100 гр. /обезсолява се ако е необходимо/ ,
филе риба тон консерва /отцедено/ около 100 гр.
2 – 3 с. л. масло меко,
1 к. л. горчица фина,
десетина зелени маслини /обезкостени/.
125гр. сирене крема
Прибавяме черен пипер, лимонов и портокалов сок по 1 ч. л. , рендосана кора от лайм.
Всичко се пасира до еднородна смес.

* в случая съм използвала останал 1 котлет от сьомга.разбиза се предварително приготвен на грил-тигана

котидж пай(селски пай)- ирланско ятие


23гл.кром.лук
500гр.кайма(в оригинала е само телешка)
2 моркова
1с.л.брашно
300 мл.зеленчуков бульон
1с.л. дом. пюре
10стръка магданоз
5с.л.олио
сол,чер.пипер
за пюрето:
5-6 намачкани картофи
2-3 стръка праз
50гр.краве масло.

задушаваме лука, моркова,на ситно в мазнината за 3-4мин+каймата и да стане на трохи+ дом. пюре+бульона+много магданоз+ сол +брашното.оставяш на слаб огън за 30мин. Отделно задушаваш в масло праз за 2-3мин., охлаждаш. Отделно намачкваш сварените картофи.Събираш картофеното пюре със праза + чер. пипер+сол.Слагаш в иенска правоъгълна първо сместа с каймата отгоре разпределяш пюрето и заглаждаш с вилица. Печеш в предварително загрятафурна на 200* около 15-20мин. до зачервяване.

15 март 2010 г.

торта




3 готови блата
1 готов крем на Йоткер без варене-ванилия
1 готов крем на Йоткер без варене-шоколад
крем-500мл.пр.мляко+царевично нешисте+4с.л.захар+2с.л.какао+1ч.л.ром
200гр.меко масло разбито с малко пресята пудра захар
250-300гр. живот.сметана разбита с малко пресята пудра захар
разбитите сметана и масло добавяш към 3-те крема, като към крема белия добавяш настърган бял шоколад.
Нареждаш първия блат слагаш кафявия крем слагаш сладко от мандарини, слагаш втория блат после белия крем отгоре парченца от останалия бял шоколад, отгоре третия блат и покриваш обилно с кафяв крем и украсяваш.Престоява в хладилник една вечер.
*Може да сиропираш леко блатовете, но стават доста сочни.

погачки -баба Манци




продукти:
100гр. мас
50 гр. масло
300гр.брашно
100 гр. сирене
1 яйце
1 амонячна сода с 1 с.л.кис.мляко
1 ч.л. сол
1яйце с малко вода за намазване

Замесваш тестото като започваш с брашното+мекото масло и мас.Правиш на трохи. После+ яйцето, амон.сода. Месиш до средно твърдо тесто.Слагаш в хладилника за малко.Точиш на дебел лист, натискаш с кръглата форма и после изрязваш, като дооформяш с ръце да станат по-височки, слагаш в намаслена тава,или покрита с дом.х-я.Мажеш с яйце с вода,печеш на 180* с вентилатор , като по време на печенето пак от време на време мажеш.
*Прави двойна доза!!!

кюфтета от тиквички


продукти:
3-4 средно големи пресни тиквички
сол
3-4 ск.чесън
1 главичка кромид лук
2 яйца
черен пипер
магданоз, копър
брашно

Тиквичките се измиват,обелват се и се настъргват на средно едро ренде. Посоляват се леко,за да се отдели по-лесно водата и се поставят в гевгир да се изцедят около 1 час. Допълнително се доизцеждат на ръка. Целта е в тиквичките да остане колкото се може по-малко вода. Изцедените тиквички се поставят в купа, добавя се много малко сол,защото тиквичките вече са посолени. Прибавя се и 1 щипка черен пипер, яйцето, настъргания на ситно или пасиран чесън, нарязания на ситно лук, нарязания магданоз и копър, и брашно до получаване на гъста каша. Разбърква се много добре. Кюфтетата се пържат в предварително добре загрято олио като се взема от сместа с лъжица и се оформя в тигана като кюфте. Пържат се и от двете страни като се обръщат внимателно. Сервират се с подлучено кисело мляко.

леща - яхния


1ч.ч.(от 250мл.) леща
1 по- голяма гл. лук
1 гл. чесън
1 морков
1каф.ч. домати от консерва
1 суха чушка(ако има)
1 с.л. подправка за зимата
3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
олио сол

Лещата кипва на котлона и се изхвърля първата вода.Задушаваш лука, моркова и чесъна на скилидки.Прибавяш към лещата +чушката+ подправката, заливаш с вода и вариш. Щом поомекне лещата +домати от консерва, като поври още малко +брашното и червения пипер разтворени в малко вода.

13 март 2010 г.

сьомга с розмарин


продукти:
4 котлета
4 ч.л. зехтин
4 с.л. лим. сок
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
20 мл. бяло вино
4 ч.л. розмарин

Приготвяш марината от зехтина, лим.сок, виното и подправките.Мариноваш за 20 мин.,като обръщаш от време на време.Печеш Х 3мин. от всяка страна, ако са по-дебели около 4-5см. печеш Х 4мин. След като ги извадиш ги намажи с остатъка от маринатата.

боб със зеле


продукти:
2ч.ч.(от 250мл.) боб
1 средна кисела зелка
олио
червен пипер
джоджен
чубрица
*може да добавиш  и бекон

Сваряваш накиснатия от вечерта боб(втенжерата под налягане за 20-25мин)без сол.Отделно задушаваш в повечко олио киселото зеле нарязано, като към края слагаш червения пипер и джоджена. Събираш в тава боба и зелето като разбъркваш внимателно, ако е необходимо добавяш още олио и сол. Печеш в загрята фурна .

10 март 2010 г.

спанак с ориз


продукти:
500 г пресен спанак(или 300 замразен)
100 мл олио
1-2 глави кромид лук
1ч.ч ориз(от 250 мл.)
1/2ч.ч. домати от консерва
2и1/2 -3 ч.ч. вода
1 ч л сол
смлян черен пипер
джоджен


Лукът, нарязан на дребно, се задушава в олиото. Прибавя се измития ориз +спанака +доматите+водата+подправките и ври на тих огън до сгъстяване.
Може да се поднесе с кисело мляко или с настърган кашкавал.

крем - супа от гъби


продукти:

500гр. гъби
1 гл.лук
1 с. л.олио
2 с.л. масло
2 с.л. брашно(препечено още по-добре)
целина
магданозени дръжки(или корени)
1 кубче гъбен бульон
сол
черен пипер
по желание може и малко готварска сметана

Задушаваш в мазнините лука +целината+магданозените дръжки +гъбите+брашното. Наливаш вода.Ври.Пасираш. Щом заври отново +бульона от гъби(ако слагаш сметана тук и е мястото).Ври до желаната гъстота.Махаш от котлона и + черния пипер.

8 март 2010 г.

картофени кюфтета на фурна


1кг.-1,200кг. картофи
1 яйце
сол
вегета
черен пипер
индийско орехче
пармезан(ако има)

Към сварените и настъргани картофи прибавяш останалите продукти. Омесваш. Правиш кюфтенца и ги слагаш в тава с х-я. Печеш до зачервявяне.

еклери


продукти за тестото:
500мл. вода
250гр. брашно
7 яйца
щипка сол
125гр. масло

Водата ври в тенжера прибавяме солта,маслото и щом то се стопи изсипваме изведнъж брашното и бъркаме докато започне да се отделя от стените на съда. Дърпаме от котлона и прибавяме с непрекъснато бъркане(най-лесно става с миксер) 1 по 1 яйцата.Бъркаме докато сместа се изглади.Слагаме с лъжичка или със шприц в тава застлана с х-я за печене.Пекат се в предварително загрята умерена фурна (при мен на 180* с вентилатор)Като се изпекат се оставят да изтинат.През това време правиш крема

продукти за крема:
500мл.пр.мляко
3 яйца(жълтъци и белтъци отделно)
80гр. брашно
150гр.захар
1 ванилия
Захарта разбъркваме с брашното + жълтъцити +млекото и на огъня до сгъстяване. Отделно разбъркваме на сняг белтъците и прибавяме към поизтиналия крем. Разбъркваме внимателно (можем да прибавим и разбита сметана)
С нож разделяме на 2 еклерите и ги пълним с крема. Отгоре се ръсят с пудра захар или с разтопен шоколад.

6 март 2010 г.

гевреци -labrex от BG-Mamma








1 ч.ч пр. мляко/= на 240мл./



2 с.л. олио+3-4с.л. растопена мас



2 яйца /едното за намазване отгоре/



1 с.л. захар



1 ч.л. сол



1/2 кубче прясна мая



500 гр. брашно



щипка куркума



мак



сусам



Замесваме тесто от продуктите без 1-то яйце, куркумата, мака и сусама. Оставяме да втаса. След това отново премесваме и разделяме на 8 парчета, после всяко разделяме на още 2 ,така се получават 16 топчета.



Всяка топка делиш на две и правиш две фитилчета всяко около 30-40см, усуквам ги, хубаво слепвам крайщата. Докато ги оформя, те почти си втасват пак. Разбивам второто яйце с малко вода и щипка куркума инамазвам гевречетата, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се потапя в сусама или мака от двете страни и се слага в тава с х-я за печене. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета оставяш за 10 мин.. Като се нагрее фурната слагам гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 град 20-ина мин за моята фурна. Трябва да се позачервят. Меки и пухкави са и не изсъхват бързо. Може леко да се врътнат в микровълнова, стават като току-що опечени. От дадените продукти правя 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.

3 март 2010 г.

рибена салата


Нарязваш на ивички филенца маринована червена херинга,обикновена херинга и рулца от раци + лук нарязан + лимон. сок + риган/или мащерка/. Всичко объркваш и оставяш в хладилник малко да престои.

броколи със синьо сирене и сметана


Вариш броколи на пара. В иена нареждаш броколите отгоре слагаш парченца сирина/синьо, топено, пушено, обикновено/,слагаш и парченца масло,заливаш с готв.сметана,поръсваш с черен пипер и запичаш във фурната. Накрая поръсваш с настърган кашкавал и пак запицаш.

синьо сирене- леля Емма/майката на Рубен/


продукти:

400гр. хубаво маслено сирене
50гр. синьо сирене

Натрошено 400гр. хубаво маслено сирене, разбъркваш с 50гр.натрошено синьо сирене.Прибираш в кутия или друг съд и оставяш на стайна температура за 3-4 дни, като от време на време разбъркваш.

спагети със сос от сирена и гъби


Вариш спагетите до готовност. Отделно правиш сос от различни видове сирена/кашкавал,синьо сирене,топено,пушено/,като първо задушаваш 1 малка гл.лук на ситно + 2-3ск. чесън на ситно+ гъби +сирената + малко пр.мляко + готв.сметана+черен пипер.

паеля


продукти
500гр. морски дарове/калмари,скариди,рулца от раци,филе бяла риба/
1-2гл.лук
3-4 ск.чесън
1-2 чушки
250гр.ориз
1 л.зеленчуков бульон
100мл.зехтин
щипка шафран/куркума/
сол

Поотделно запържваш в малко зехтин рибата,за по 1мин. калмарите,скаридите и рулцата от раци.В останалата част от зехтина запържваш лука, чесъна,чушката,ориза до стъклен.Добавяш бульона ври 10 мин. после добавяш рибата,калмарите ври още 10-15мин.Накрая добавяш и скаридите и рулцата от раци и вариш до поемане на цялата течност.

палачинки


продукти за 1 доза/за 4души/

3яйца
300гр. брашно
1/2 л.пр.мляко
50мл.разтопено масло/олио/
2ч.л.захар
1 и 1/2 ч.л.сол

Разбиваш жълтъците,брашното,млякото и другите неща.Оставяш в хладилник 30мин. и накрая добавяш разбитите на сняг белтъци/разбъркваш вече не с миксер/.